IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковият капитал все още е преследван от хаоса в криптосектора

Криптозалозите на рисков капитал са малко под 2,3 млрд. долара за периода от април до юли – най-ниското тримесечно равнище от над три години

16:48 | 05.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За инвеститорите в рисков капитал раните от тежката за биткойна 2022 г. все още носят болка.

И макар монетата да се възстанови, поскъпвайки с около 55% тази година, инвестициите в криптостартъпи намаляват за пето поредно тримесечие.

Криптозалозите на рисков капитал са малко под 2,3 млрд. долара за периода от април до юли – най-ниското тримесечно равнище от над три години, показват данни на PitchBook, цитирани от Ройтерс. През първата половина на 2023 г. инвестициите намаляват с почти три четвърти спрямо година по-рано до 5 млрд. долара.

„Дните на големи и пищни оценки са в миналото“, коментира Тал Елиашив, основател и управляващ партньор на SPiCE VC. По думите му оценките на криптокомпании са се свили по-скоро по-близо до реалното им представяне.

Криптоинвеститорите продължават да са преследвани от хаоса, който завладя сектора миналата година, когато крахът на криптоборсата FTX и други водещи компании от сектора, включително на хедж фонда Three Arrows Capital, създадоха трусове в цялата индустрия.

Американският регулаторен надзор също се затегна.

„Най-голямата промяна спрямо пика на пазара е повечето време за по-задълбочена проверка“, коментира Камерън Пийк, партньор в Restive Ventures. „Не се случва непременно нищо ново освен това, че фондовете всъщност сега правят проверки. Сделките вече не приключват само за дни“, коментира той.

Броят сделки, сключени до края на първата половина на 2023 г., е 814, което е почти наполовина по-малко от 1862 трансакции за същия период на 2022 г., показват данните на PitchBook.

„Почти всяка компания в сектора затегна колана след касапницата през 2022 г. Тези, които набират капитал сега, може би го правят, защото трябва“, коментира Адам Рийдс, главен изпълнителен директор на криптофинансовата компания Ledn.

„Не бих бил изненадан, ако в близко бъдеще това се промени от набиране „защото трябва да има“ в набиране „защото е добре да има“, посочи той.

Ако цените на биткойна могат да служат като показател, инвестиционният блокаж може да се окаже краткосрочен.

Инвестиране на рисков капитал в криптостартъпи. Графика: Ройтерс Инвестиране на рисков капитал в криптостартъпи. Графика: Ройтерс

Криптоинвестициите на рисков капитал корелират с цените на криптоактивите, но със забавяне от три до шест месеца, посочват от PitchBook. И ако настоящата тенденция се запази, то може да има увеличение на инвестициите в рисков капитал през втората половина на тази година.

Цената на биткойна, която се понижи с 65% миналата година, нарасна с над 90% през първите шест месеца на 2023 г. и сега отчита около 55% скок от началото на годината до равнище от около 25 681 долара във вторник по обяд. Въпреки това цената е около една трета от пика от 2021 г. от 69 хил. долара.

Метавселена? NFT-та?

Налице е и промяна във вида инвестиционни цели за рисков капитал, посочват от PitchBook.

Преди година фокусът беше върху компании, обвързани със спекулативни незаменяеми токени, както и проекти от метавселената и Web3, чиято цел е да изградят бъдещо – но все още нереализирано – повторение на интернета, но с криптотехнологиите в основата си.

Сега обаче криптозалозите са изместени към фирми, които осигуряват платформите или подкрепят блокчейн технологията или криптовалутите.

Инфраструктурни фирми като криптоборси, портфейли и други финтех структури привличат най-многото инвестиции през 2023 г. с 325 млн. долара, следвани от Web3 компании с 274,6 млн. долара и блокчейн мрежи с 220 млн. долара, посочват от PitchBook.

През второто тримесечие двете единствени кръга на финансиране за над 100 млн. долара бяха на платформата, свързваща два блокчейна, LayerZero, както и на платформата за дигитална идентичност WorldCoin.

„Институционалните инвеститори търсят неща, които са по-трайни“, коментира Алис Килийн, основателка и управляващ партньор на фирмата за рисков капитал Stillmark.

„Наблюдаваме по-малък апетит за риск и по-голям апетит за устойчиви технологии“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още