IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един край на криптосвета е само на крачка от нов рекорден връх

Става въпрос за ликвидния стейкинг, който дава на потребителите възможност за достъп до ликвидност, като в същото време стейкват токените си

10:47 | 05.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Един край на криптосвета изглежда успя да се отърси от неволите на сектора и сега се намира само на ръка разстояние от нов абсолютен връх, съобщава Bloomberg.

Става въпрос за ликвидния стейкинг, който дава на потребителите възможност за достъп до ликвидност, докато в същото време стейкват токените си. Според данни на компанията DefiLlama стойността на активите, заключени в ликвидно стейкване, е нараснала с 292% до 20 млрд. долара спрямо дъното си от юни 2022 г., когато криптовалутите бяха в разгара на криза.

Това помага на ликвидния стейкинг да се превърне в най-големия сегмент при децентрализираните финанси (DeFi), които дават възможност на хората да търгуват, вземат и дават назаем без посредник, чрез автоматизиран и базиран на блокчейна софтуер. Преди това кредитирането беше водещото приложение на DeFi технологията.

Протоколи на ликвидния стейкинг като Lido и Rocket Pool стигнаха върха си през април миналата година с малко над 21 млрд. долара активи, преди да се понижат с краха на стейбълкойна TerraUSD, който ускори разпродажбите за 2 трлн. долара на пазара. Цените на водещи токени и интересът към DeFi услуги остана значително под рекордите си от 2021 и 2022 г. – значителна разлика от възстановяването при ликвидния стейкинг.

Активи, заключени в протоколи за ликвиден стейкинг. Графика: Bloomberg LP Активи, заключени в протоколи за ликвиден стейкинг. Графика: Bloomberg LP

Популярността на стейкинга нарасна, след като блокчейнът етериум смени системата си на работа в рамките на актуализация миналата година. Хората, които предоставят монетите си етер, за да помагат на системата да оперира (т. нар. proof-of-stake система на работа, бел. ред.), в момента изкарват еквивалента на около 4% годишно под формата на още монети. Конкурентни блокчейни като солана и кардано също предлагат подобни възнаграждения.

Броят валидатори – участници, което предоставят монетите си за одобряване на трансакции в етериума – са се увеличили почти 40% след голямо подобрение на мрежата през април, посочва Стийв Бериман, главен бизнес директор на доставчика на стейкинг услуги Attestant.

Директното участие в стейкинг изисква сложен софтуер и хардуер. В случая с етериума също така трябва да бъдат стейкнати най-малко 32 етера – равняващи се на около 52 хил. долара сегашни цени – за определен период от време. Протоколите за ликвиден стейкинг облекчават техническата част, приемат по-малки инвестиции и дават на потребителите в замяна вид монета, която потвърждава стейкнатия им дял и която могат да използват другаде.

Рискове и регулации

Според Кунал Гоел, анализатор на Messari, услугата е еквивалент на държавните облигации в блокчейна. По думите му „макар те да не са напълно безрискови, те носят по-малък риск и все още нямат хакове или злоупотреби“.

Подновеният интерес към ликвидния стейкинг е на фона на регулаторния натиск върху криптосектора в САЩ, включително върху продукти на централизирани борси, което накара платформи като Kraken и Bitstamp да се откажат да предлагат продукти там.

И на други места властите предприемат мерки за ограничаване на стейкинга, включително в Хонконг и Сингапур.

„Регулаторният натиск върху стейкинг продукти, предлагани от централизирани борси, със сигурност помага на ликвидния стейкинг“, коментира Ричард Галвин, съосновател на DACM.

В момента Lido е най-голямата DeFi услуга, базирана на активи за 14 млрд. долара, посочват на DefiLlama. Токенът на Lido поскъпна с 60% тази година, задминавайки 27-процентното увеличение при индекс с най-големите 100 криптовалути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още