IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Стойчев: Спекулации за намаляване на лихвите ще внесат позитивизъм на капиталовите пазари

Монетарните политики на ЕЦБ и Фед ще се променят след първото тримесечие на 2024 г., прогнозира финансовият анализатор

22:12 | 11.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Монетарните политики на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералния резерв ще се променят много бързо. Вече видяхме, че на последните заседания лихвите и в двата региона не бяха увеличени, като се очаква те отново да останат непроменени на предстоящите заседания. През следващата година ще започнат спекулации за намаляване на лихвите. Това може допълнително да внесе позитивизъм на капиталовите пазари заради поредното поевтиняване на парите. Това прогнозира в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Андрей Стойчев.

По думите му това ще доведе до нови върхове за европейските и американските акции.

Според него промяната в монетарните политики на ЕЦБ и Фед ще започне след първото тримесечие на 2024 г.

На въпрос какво ще стане, ако Фед започне да намалява лихвите, Стойчев отговори, че със сигурност ще ги последват и останалите централни банки.

„Ясно е, че няма да се избързва и не очаквам да има резки завои през първите три месеца на 2024 г. Стига да се запазят данните – забавяне на инфлацията и доближаване до целта от 2%, забавяне на икономиката", коментира финансовият анализатор. "Ако те се запазят, това може да накара банкерите да променят паричната политика, а и не само там.“

Стойчев добави, че ако тези сценарии се изпълнят, тогава предстои по-волатилен валутен пазар, което би било добре за спекулантите. „От друга страна, ще има движение и нагоре, и надолу, но по-скоро нагоре, защото ще има пренасочване на ресурси, а капиталовият пазар е една от първите възможности, към която прибягват инвеститори, които търсят възвращаемост на парите си“, потвърди той.

Какво се случи на срещата на Джо Байдън с банкерите през миналата седмица? Притеснителни ли са цените на петрола и инфлацията? Ще погълне ли рецесията пазарите догодина? Какви са очакванията за представянето на най-големите седем технологични компании? Настъпи ли традиционната еуфория в настроенията на инвеститорите в края на годината? Върна ли се интересът към злато, сребро и криптовалути?

Гледайте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 11.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още