IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стигнаха ли лихвите в Европа и САЩ върховите си нива

Докога ще се радваме на бичи пазар, коментира Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг"

18:03 | 21.11.23 г.

Интересът на инвеститорите към акциите в САЩ продължава, особено в технологичния сектор, като индексът Nasdaq 100 достигна най-високото си ниво за последните две години в понеделник. Бичият пазар е заради очакванията, че Федералният резерв няма да увеличава повече лихвите и ще започне да ги намалява през пролетта на 2024 г. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг".

„Настроенията са много позитивни, в момента посоката е нагоре, и се радваме на бичи пазар. На европейските борси също има оптимизъм, не толкова голям. Всичко това е преди всичко поради факта, че вече е ясно, че цикълът на повишаване на лихвите в Европа и САЩ приключи. С огромна степен на сигурност може да кажем, че в момента сме на пиковите нива на лихвите", заяви той.

Георгиев очаква през следващите няколко месеца текущите лихвени нива от 4% в Европа и 5,5% в САЩ да се задържат, освен ако няма рязко промяна нагоре на инфлационния тренд.

„Централните банки може да започнат да намаляват лихвите най-рано през пролетта на 2024 г., като от април-май е възможно да започне плавно понижение с минимални стъпки от 0,25% в САЩ. Лихвите може да се понижат с общо 1% до края на 2024, но е по-вероятно да е само с 0,5%“, прогнозира той и добави, че по-слабата икономика в Европа означава, че понижаването на лихвите ще дойде по-късно от САЩ.

Димитър Георгиев потвърди, че трендът е за намаляване на инфлацията. „Той е трайно под 5% в развития свят и макар достигането до 2% да е далеч, централните банки едва ли ще се откажат от това целево ниво“, смята той и очаква забавените ефекти от цикъла на повишаване на лихвите да продължават да влияят на икономиките и това допълнително да натиска инфлацията надолу през следващите месеци.

Георгиев напомни, че намаляващата цена на петрола също има антиинфлационен ефект в момента. По думите му конфликтът в Близкия изток остана изолиран до Израел и "Хамас" и няма директна намеса на Иран или САЩ, което свали цените на суровината. „ОПЕК ще продължи с намаленията на доставките, тъй като това е инструментът на картела за поддържане на по-високи цени“, посочи анализаторът.

Според Георгиев в краткосрочен план ще видим още малко загуби при петрола. „Постепенно цената ще се успокои и вероятно дори ще се възстанови позитивния тренд, но при по-умерени темпове“, смята той.

Докога ще продължи партито при технологичните акции? Ще видим ли по-ниски цени на бензиностанциите у нас? Какво е икономическото бъдеще на Аржентина след избирането на либертарианеца Хавиер Милей за президент? Какъв ще е ефектът от евентуална доларизация в Аржентина? Защо изборите в Аржентина имаха ефект върху цената на биткойн може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още