IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ч. Гудхарт: При сегашните лихви икономиките ще растат бавно, но няма да влязат в дълбока рецесия

Защо в бъдеще е неизбежна стагфлацията, коментира британският професор по икономика, банково дело и финанси

11:06 | 18.10.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При запазване на сегашното равнище на лихвените проценти от централните банки съответните икономики ще растат бавно и няма да влязат в дълбока или продължителна рецесия. Тази прогноза в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Чарлз Гудхарт, професор по икономика, банково дело и финанси.

По думите му централните банки все още се надяват да успеят да предизвикат меко приземяване, докато растежът се покачва бавно, а инфлацията се понижава със същия темп.

Чарлз Гудхарт смята, че такова меко приземяване не може да бъде постигнато във всяка европейска държава, а в Германия, която е най-силно засегната от войната в Украйна и проблемите в отношенията между САЩ и Китай, той очаква „лека, но продължителна рецесия през следващата година“.

„Очаква се намаляване на инфлацията до средата на следващата година и отново покачване след средата на 2024 г. до края на 2025 г. Лихвените проценти ще се запазят на тези равнища за неуточнен доста дълъг период. Факторите, които влияят на тези процеси, са демографските показатели и случващото се на политическата сцена", обясни британският учен и се аргументира: „Инфлацията започва да се понижава с бавен темп, а централните банки спряха да повишават лихвените проценти.“

Той обясни, че има много фактори, които не могат да бъдат прогнозирани, но не очаква повишение на лихвените проценти до края на 2025 г., а всъщност има възможност и за спад с 1-2% до края на следващата година.

Икономистът напомни, че индустрията и банковият сектор устояха на трусовете, с изключение на фалитите в САЩ през пролетта на Silicon Valley, First Republic Bank и Signature Bank. Към това число добави и проблемите на швейцарските банки, които успяват да се възстановят и са високоликвидни.

„Бавният растеж очевидно не е толкова добър за индустрията, колкото бързият. Съществуват конкретни проблеми по отношение на начина, по който Америка, президентът Байдън започва да въвежда отново протекционистка политика в Америка, която поставя, в търговско отношение, останалата част от света в неизгодна позиция“, коментира проф. Гудхарт по повод индустрията. Въпреки това, той смята, че е доста вероятно производственият сектор да се справи добре, освен строителството, защото лихвените проценти са високи и това "убива ентусиазма на хората за нови жилища".

Гудхарт е убеден, че в бъдеще ще настъпи стагфлация. Според него това се дължи на силата на работническите синдикати, което означава че заплатите ще продължат да се повишават, а лихвените проценти ще трябва да останат на ниво, което поддържа много бавен растеж на икономиката. „Като се добави и фактът, че недостигът на работна ръка означава, че общият темп на растеж ще бъде по-нисък, тъй като общият темп на растеж е комбинация от увеличението на работната сила и допълнителната производителност, която тези работници могат да постигнат“, обясни икономистът.

Гостът очаква, че общият темп на растеж вероятно ще бъде доста бавен, което означава, че светът ще бъде в по-голяма стагнация, отколкото през последните десетилетия, а недостигът на работна ръка води до тенденция за инфлационен натиск, който централните банки ще се опитват да компенсират със лихвени проценти на сегашните равнища.

Кога ще започне намаляване на инфлацията и какви ще са нивата ѝ през следващите две години? Ще паднат ли цените на енергията?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още