IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докога ЕЦБ ще вдига лихвите?

Колко време ще е необходимо на локомотива на европейската икономика Германия да излезе от рецесията, коментира риск анализаторът Кристиян Фезелов

20:30 | 15.09.23 г.

Повишаването на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) беше нещо очаквано, тъй като рецесията беше настъпила в основния локомотив на еврозоната. Въпросът беше дали да бъдат 25 базисни пункта, или 50, като се прие по-мекият вариант. Трудно ми е да прогнозирам дали ЕЦБ ще продължи и в следващите си заседания да вдига процентите, но засега обещанията са да се задържат, докато се стигне до целевите 2% инфлация. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Кристиян Фезелов, риск анализатор в "Капман Асет Мениджмънт", след като ЕЦБ увеличи лихвите до 4%.

"Другият инструмент, който ЕЦБ може да приложи за овладяване на инфлацията, са "хеликоптерите пари" – да започнем да печатаме пак пари, както по време на Covid-19 кризата, но се видя, че този вариант не работи", обясни той.

По повод рецесията в Германия Фезелов посочи, че там вече са предприети мерки. Първата стъпка, която са направили, е отварянето на въглищните централи и спиране на ветрогенераторите, които са изключително скъпи за поддръжка.

Анализаторът изтъкна, че е трудно да се прогнозира кога страната ще излезе от рецесия, но според него ще ѝ отнеме поне от 9 до 12 месеца. "В германските среди започнаха да говорят, че Зелената сделка на този етап трябва да се "замрази", тъй като Европа, поставена в тези условия, не е в състояние да продължи да я развива в момента. Просто я отлагат за малко по-късен етап", смята Фезелов.

Що се отнася до ситуацията в САЩ и паричната политика, която се очаква да предприеме Фед, той е на мнение, че за момента се очаква политика на задържане на лихвения процент и стабилизиране на икономиката. "На този етап, поне до края на годината, смятам, че в САЩ ще успеят да задържат тези нива и точно това е работата на Федералния резерв – да тушира негативните моменти в икономиката, за да избегнат рецесията, както стана в Германия", коментира Фазелов.

Как ще реагират централните банки на увеличението на петрола? По какъв начин ще се отразят предстоящите президентски избори на икономическото развитие на САЩ? Какви са прогнозите за икономическото стабилизиране на Китай? Застрашена ли е еврозоната от стагфлация? Отговорът на тези въпроси ще получите, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още