IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EЦБ сложи край на дилемата си, повишавайки лихвите за десети пореден път

Централната банка мотивира решението си с последните икономически данни от региона

15:40 | 14.09.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основните лихви в еврозоната за десети пореден път, с по 25 базисни пункта, до най-високата им стойност в историята на банката. Мнозина считат това увеличение за последното в настоящия цикъл, като представителите на регулатора до последно не даваха ясни индикации за това какво решение ще вземат.

През по-голямата част от времето анализаторите и инвеститорите предполагаха, че регулатора ще избере пауза, но очакванията, че новите икономически оценки на ЕЦБ ще очертаят инфлация от над 3% за 2024 г., накрая повишиха залозите за увеличение. 

Актуализираните оценки от днес наистина отговориха на тези очаквания, като от регулатора са повишили средната си инфлационната прогноза за 2023 и 2024 г. до съответно 5,6% и 3,2%. Прогнозата за 2025 г. беше ревизирана в низходяща посока до 2,1%.

Оценките за базисната инфлация, която изключва волатилните компоненти като енергоизточници и хранителни продукти, бяха понижени до 5,1% за 2023 г., 2,9% за 2024 г. и 2,2% за 2025 г.

Прогнозите за растежа на икономиката бяха коригирани значително надолу, като от ЕЦБ в момента очакват по-слаб растеж от съответно 0,7% през 2023 г., 1% през 2024 г. и 1,5% през 2025 г.

Публикуваните до момента данни, които ЕЦБ използва за ориентир за решенията си за паричната политика показаха, че инфлацията в региона все още е много по-висока от целта от 2%. През август общата годишна инфлация остана на ниво от 5,3%, а базисната леко се забави, също до 5,3%.

Прогнозите на Европейската комисия също очертаха смесена картина за региона. Оценката за брутния вътрешен продукт в еврозоната беше леко понижена, но очакванията за инфлацията се подобриха – от комисията очакват тя да продължи да се забавя и да достигне 2,9% през следващата година.

„Близо сме до върха при лихвените проценти, но решенията, разбира се, ще бъдат взети от Европейската централна банка, а не от Европейската комисия“, коментира еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони, когато ЕК представи данните си.

ЕЦБ взе решението си днес, като централните ѝ банкери гласуваха за повишение на основните лихви с по 25 базисни пункта. Така лихвеният процент по основните операции по рефинансиране, по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение бяха повишени до съответно 4,50%, 4,75% и 4,00%, като новите лихви влизат в сила от 20 септември 2023 г.

Според много наблюдатели това е последното увеличение на лихвите в настоящия безпрецедентен цикъл на лихвени повишения в историята на ЕЦБ. От Управителния съвет заявиха, че ще продължат да следят най-новите икономически и финансови данни и ще съобразяват решенията си с тях.

Според тях ако лихвите останат повишени достатъчно дълго време, те значително ще помогнат инфлацията да се върне към целевата си стойност навреме.

Гуверньорът на централната банка Кристин Лагард до последно не даваше насоки дали ще гласува за пауза или повишение на настоящата среща.

„Действията трябва да говорят повече от думите. Повишихме основните си лихви с общо 425 базисни пункта в рамките на 12 месеца – рекорден темп за рекордно време. И ние ще постигнем навреме целта си да върнем инфлацията към средносрочната цел от 2%“, коментира тя на семинар в Лондон, организиран от Европейския икономически и финансов център в началото на септември.

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Марио Сентену по-рано през месеца пък предупреди колегите си, че има риск от прекалено повишаване на лихвените проценти.

„По отношение на паричната политика рискът от „повече от необходимото“ затягане започва да става съществен“, коментира той в анализ, публикуван на уебсайта на централната банка на Португалия. „Инфлацията се охлажда по-бързо, отколкото се ускорява, а икономиката се приспособява към новите финансови условия.“

Гуверньорът Кристин Лагард ще направи коментар по повод днешното решение по време на пресконференцията по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

4
rate up comment 22 rate down comment 2
odysey
преди 7 месеца
Наскоро некое финансово гуру се пенеше тук в инвестор, че скоро лихвите на ЕЦБ щели да падат. Сега ,той си знае кой е, нека го хване малко срам и да вземе да не си отваря устата освен за ядене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 7 месеца
Кои хора спечелиха от ниските лихви ?Тези които изтеглиха кредити НО на фиксиран процента за целия период,има такива кредити но на Запад предимно,у нас в България масата кредити са на плаващи лихви и сега години харед банките ще товарят поскъпването на гърбовете на тия дето се смееха и теглеха без да си правят сметката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 45 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 7 месеца
Страхотна новина .Честито на всички които последните няколко години теглиха кредити и задлъжняха БЕЗ да си правят сметката .Дали за жилища,дали за коли няма да спра да повтарям че банкера ти дава чадъра когато партито е в разгара си ,а когато времето се развали си го иска .Сега си споменете само преди 10 месеца какво беше ,давай ниски лихви ,давай топ инвестици имоти ,да си спасявали хората парите ,и сега като поскъпнаха парите идете при пишман брокери,кредитни консултанти,агенции те да ви плаща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 4
Repoman
преди 7 месеца
Браво, 0.25% не е много, но пак е по-добре от нищо. Вече сме на 4.50%, най-вероятно за да се върне инфлацията на 2% при запазването на сегашните програми на ЕЦБ за количествено улесневане, ще трябва да видим нива от около 5.50-6.00%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още