IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната инфлация в еврозоната се изравни с общата

Общият индекс на потребителските цени остава без промяна през август

12:49 | 31.08.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Общата годишна инфлация в еврозоната е останала без промяна през август, но базисната инфлация леко се забавя, показват предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Общият индекс на потребителските цени остава на ниво от 5,3% през август, на каквото беше и през юли. Това все още е значително по-високо от целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) за ниво на инфлацията от 2%. Ръстът на потребителските цени достигна връх от 10,6% през октомври 2022 г., като оттогава насам стабилно намалява.

Базисната инфлация, която изключва волатилни елементи като храни и енергия, обаче се забавя до 5,3%, като така се изравнява с общия индекс на потребителските цени за пръв път от поне шест месеца. През последните няколко месеца основната инфлация се движи в тесни граници от 5,3% до 5,7%, без да сигнализира особено забавяне. Година по-рано базисната инфлация през август бе с цял процентен пункт надолу – на ниво от 4,3%.

Разглеждайки отделните компоненти на инфлацията, най-голям ръст отново отчитат цените на храните, алкохола и тютюневите изделия, макар и да се забавя – 9,8% спрямо нивото от 10,8% през юли.

На второ място по ръст са услугите, които поскъпват с 5,5%, като увеличението се забавя с едва 0,1 процентен пункт спрямо нивото от предишния месец.

Неенергийните индустриални стоки също забавят леко темпа си на увеличение до 4,8% спрямо 5,0% месец по-рано.

За разлика от миналата година, когато енергията беше основна причина за ускоряването на потребителските цени и достигането на рекордна инфлация, през юли тя продължава да поевтинява, макар че забавя спада – с 3,3% спрямо -6,1% през юли.

Макар че през юли на месечна база Евростат отчете дефлация в еврозоната – от 0,1%, през август инфлацията е значителна на ниво от 0,6%.

В сряда стана ясно, че потребителските цени в Германия, най-голямата икономика в еврозоната, са се повишили с 6,4% през август спрямо година по-рано, надхвърляйки медианната оценка на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, за 6,3%. Инфлацията в Испания също се е ускорила – цените са се повишили с 2,4% през август на годишна база и спрямо 2,1% през юли, което се дължи основно на ръста при цените на горивата, съобщиха от статистическата агенция на страната в сряда.

Всяко доказателство за упорито висока инфлация все още може да подтикне ЕЦБ да повиши лихвите. Представителите на регулатора оценяват дали базисният натиск е твърде силен, за да рискуват да направят пауза, или дали отслабващата икономика може да забави инфлацията без допълнително затягане на паричната политика.

Тази равносметка предвещава това, което за момента изглежда като неясно решение и трябва да бъде взето след две седмици. Ястребово настроените централни банкери като австриеца Робърт Холцман вече сигнализираха, че може да настояват за повишение, докато финландецът Туомас Валимаки наблегна на това, че резултатът е „абсолютно отворен“ във вторник.

Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви в речта си по време на срещата на Федералния резерв в Джаксън Хоул миналата седмица, че инфлацията все още не е победена, но не сподели мнението си за това какво трябва да се направи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още