IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия е упорита – забавя се по-слабо от очакваното през август

Потребителските цени в първата по големина икономика на еврозоната са се повишили с 6,4% през август

17:23 | 30.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Германия се е забавила по-малко от очакваното, докато в Испания се ускори, давайки на банкерите от Европейската централна банка (ЕЦБ) частична представа за ценовия натиск в региона, докато те преценяват дали да повишат лихвите отново, пише Bloomberg.

Потребителските цени в Германия, най-голямата икономика в еврозоната, са се повишили с 6,4% през август спрямо година по-рано, надхвърляйки медианната оценка на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, за 6,3%.

Инфлацията в Германия е била по-висока от очакваното през август, а испанската се е забързала. Графика: Bloomberg Инфлацията в Германия е била по-висока от очакваното през август, а испанската се е забързала. Графика: Bloomberg

Всяко доказателство за упорито висока инфлация все още може да подтикне ЕЦБ да повиши лихвите. Представителите на регулатора оценяват дали базисният натиск е твърде силен, за да рискуват да направят пауза, или дали отслабващата икономика може да забави инфлацията без допълнително затягане на паричната политика.

Тази равносметка предвещава това, което за момента изглежда като неясно решение и трябва да бъде взето след две седмици. Ястребово настроените централни банкери като австриеца Робърт Холцман вече сигнализираха, че може да настояват за повишение, докато финландецът Туомас Валимаки наблегна на това, че резултатът е „абсолютно отворен“ във вторник.

Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви в речта си по време на срещата на Федералния резерв в Джаксън Хоул миналата седмица, че инфлацията все още не е победена, но не сподели мнението си за това какво трябва да се направи.

Данните в четвъртък ще дадат още насоки на централните банкери, които очакват такива първо от Франция. Икономистите смятат, че инфлацията там ще се е ускорила отново до 5,4%.

Резултатът за еврозоната, който трябва да бъде публикуван по-късно, едновременно с този на Италия, се очаква да отчете ръст на цените също над 5% и доста над целевото равнище от 2% на ЕЦБ.

Централните банкери са съсредоточени най-вече върху т. нар. базисна инфлация, която изключва волатилните компоненти като цените на енергията и храните. Медианната оценка сочи ниво от 5,3% за нея.

Банкерите следят и данните за потребителските очаквания, за да видят дали хората ще поискат по-високи заплати, които да ускорят допълнително инфлацията. Проучване, публикувано от Европейската комисия в сряда, показа, че домакинствата този месец са повишили инфлационните си прогнози за следващата година.

Темпът на инфлацията в Германия, измерен чрез националната методология, беше на ниво от 6,1% - също по-бърз от очаквания.

„Голяма част от инфлацията се дължи на високите вносни цени на енергията“, коментира канцлерът Олаф Шолц по-рано в сряда. „Добра новина е, че се публикуват данни, сочещи, че тези цени са се понижили, и че можем да очакваме тази тенденция да се запази, а може би и цените да намалеят още повече.“

Данните за инфлацията в Германия демонстрират както бавния напредък на ЕЦБ при овладяването на ръста на цените, така и мрачното настроение, обхванало региона, също отразено в доклада на Европейската комисия, който отчита влошаване на нагласите за икономиката за четвърти пореден месец.

Бизнес проучванията от миналата седмица очертаха песимистични перспективи за активността в частния сектор на Германия, затруднявайки възстановяването на страната от зимната рецесия, от която тя едва излезе през второто тримесечие. Те сигнализираха, че бързо отслабващото търсене се е разпространило от производството към сектора на услугите. 

Дали този ефект ще бъде достатъчно силен, за да ограничи инфлацията, ще е основният въпрос пред централните банкери от ЕЦБ следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още