IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроенията на германските инвеститори сe подобряват въпреки затруднената икономика

Очаква се БВП на страната да продължи да се свива през остатъка от 2023 г.

13:36 | 15.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доверието на инвеститорите в германската икономика се е повишило съвсем леко, подчертавайки колко трудно е за най-голямата икономика в еврозоната да възстанови инерцията си след рецесията, пише Bloomberg.

Показателят на института ZEW, който следи очакванията на инвеститорите, се е повишил до минус 12,3 пункта през август от минус 14,7 пункта през юли, което е по-голямо подобрение от това, което икономисти, участвали в анкета на Bloomberg, прогнозираха.

Очакванията на инвеститорите в Германия се подобряват. Графика: Bloomberg Очакванията на инвеститорите в Германия се подобряват. Графика: Bloomberg

Индексът ZEW, измерващ как инвеститорите оценяват текущите икономически условия в Германия, обаче е спаднал значително до най-ниското си ниво от октомври 2022 г. насам.

„Тези засилени очаквания трябва да се разглеждат на фона на значително по-слабата оценка на настоящата икономическа ситуация в Германия“, коментира в изявление от вторник президентът на ZEW Ахим Вамбах.

Респондентите като цяло не очакват допълнително повишение на лихвите в Европа и САЩ, а икономическите перспективи за САЩ са се „подобрили значително“, смята той. „Тези фактори допринасят за подобрените очаквания в Германия.“

Въпреки че 20-те държави от еврозоната избегнаха свиване, най-голямата икономика в рамките на съюза успя само да стагнира, след като излезе от зимната си рецесия, дължаща се главно на спад в изключително големия ѝ производствен сектор. Индустриалното производство се сви повече от очакваното през юни, тъй като слабото търсене от Китай и по-високите лихвени проценти натежаха върху активността.

Германският брутен вътрешен продукт едва ли ще нарасне през остатъка от годината, смятат анализатори, анкетирани от Bloomberg. Това съвпада с прогнозата на Международния валутен фонд, че тя ще бъде единствената страна от Групата на седемте, чиято икономика ще продължи да се свива през цялата 2023 г.

Данните, които са първият сериозен показател за настроенията в еврозоната през този месец, се публикуват седмици, преди Европейската централна банка да реши дали да направи пауза, или да продължи с рекордното затягане на паричната си политика.

Членът на Изпълнителния съвет Фабио Панета заяви на 3 август, че централните банкери трябва да бъдат „предпазливи“ при забавянето на инфлацията до целевата стойност от 2%, за да не навредят излишно на икономическата активност.

Очаква се централните банкери да повишат лихвите още веднъж през септември, преди да започнат да ги понижават през март, отчете проучване на Bloomberg този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още