IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Германия се понижи до шестмесечно дъно

Слабото китайско търсене, недостигът на работна ръка и по-високите лихви са сред факторите, които затрудняват германската промишленост

11:31 | 07.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Промишленото производство в Германия се понижи за втори месец през юни, което допълнително затрудни най-голямата икономика в Европа, след като тя едва излезе от рецесията по-рано тази година, пише Bloomberg.

Производството се е свило с 1,5% спрямо май, главно заради спад в автомобилната индустрия и строителството, показват данни на статистическата служба във Висбаден. Медианната прогноза на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, беше за спад от 0,5%. Индексът за производството отчете най-ниското си ниво от декември насам.

Германските фабрики продължават да изпитват слабост на фона на слабото търсене от страна на Китай, недостига на работници, по-затегнатата парична политика и последиците от миналогодишната енергийна криза, които все още се усещат.

Това натежава на цялата икономика, която според очакванията на Международния валутен фонд ще претърпи единственото свиване от Групата на седемте през тази година. Германската икономика стагнира през второто тримесечие след зимната рецесия.

"Все още не се очертава обрат", заяви миналата седмица Ралф Вихерс, главен икономист на VDMA, по повод доклад, който отчете голям спад в обема на производствените поръчки през юни спрямо година по-рано.

Паралелно, промишленото производство във Франция и Испания също се е свило през месеца. От четирите най-големи икономики в еврозоната само Италия отчете увеличение, дължащо се предимно на производството на превозни средства.

За представителите на Европейската централна банка докладът е още едно доказателство за влошаването на икономиката на еврозоната, което те вече отбелязаха при последното си решение за лихвите миналия месец.

Централните банкери не обявиха дали възнамеряват да затегнат паричната политика още повече или да направят пауза на предстоящото заседание през септември.

Малко са доказателствата, че спадът в индустриалния сектор на Германия е приключил. Въпреки че през юни фабричните поръчки нараснаха най-много за последните три години, това беше само завършек на възстановяването, след като спадът, отчетен през март, беше още по-голям.

Промишленото производство в Германия се понижава повече от очакваното през юни. Източник: Статистическата служба във Висбаден/Bloomberg Промишленото производство в Германия се понижава повече от очакваното през юни. Източник: Статистическата служба във Висбаден/Bloomberg

Перспективите за германските фабрики остават мрачни на фона на все така лошите новини от Китай. Според официалния индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в страната икономическата активност там е загубила още повече инерция през юли, тъй като производството отново се е свило.

Въпреки че последните прогнози на компаниите са смесени, някои споделят за непрекъснати трудности. В четвъртък например акциите на Infineon Technologies AG поевтиняха, след като прогнозата за маржа за четвъртото тримесечие не отговори на очакванията и германският производител на чипове заяви, че разходите му са се увеличили.

Германските власти подготвят избирателите за това, че икономическите предизвикателства в страната ще продължат с години. Тяхното решение засега е да стимулират разходите.  

Според хора, запознати с плана, тази сряда канцлерът Олаф Шолц и неговият кабинет ще одобрят 20 млрд. евро, които да прибавят към фонд от 200 млрд. евро за опазване на околната среда и инвестиции в производството на полупроводници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 07.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
wart
преди 8 месеца
Дните на Ханса са преброени "замине ли" той останалите като Румъния,Гърция, България ще се сгромолясат и цяла Европа ще почуства това защото Европейската икономика е Германия и отчасти Франция останалите само чакат на готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още