IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ очаквано увеличи основните лихви - до най-високото ниво в историята си

Централната банка заяви, че инфлацията в еврозоната все още остава твърде висока

15:21 | 27.07.23 г. 4
Снимка: Thomas Lohnes/Getty Images
Снимка: Thomas Lohnes/Getty Images

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши за девети пореден път основните лихвени проценти в еврозоната, отново с по 25 базисни пункта, с което те достигнаха най-високото ниво в историята на институцията. Освен това централната банка предупреди, че потребителските цени продължават да растат твърде бързо и остави опциите си отворени за бъдещи увеличения на лихвите.

Инфлацията в еврозоната се забави до 5,5 на сто през юни на годишна база, което е значително под рекордните 10,6 на сто през октомври. Въпреки това тя остава почти тройно повече от целта на централната банка. В същото време базисната инфлация, която ЕЦБ следи особено внимателно, все още остава висока, също на ниво от 5,5% през юни, и се запазва в тесен диапазон от 5,3% до 5,7% през последните поне 5 месеца. Именно базисната инфлация се смята за добър показател за средносрочната ценова тенденция.

"Макар че при някои показатели се наблюдават признаци на отслабване, основната инфлация остава като цяло висока", казва ЕЦБ в изявлението към решението си. Според централните банкери инфлацията ще намалее още до края на годината, но ще остане продължително време над целевото равнище.

"Бъдещите решения на Управителния съвет ще осигурят достатъчно рестриктивно равнище на основните лихвени проценти на ЕЦБ толкова дълго, колкото е необходимо, за да се постигне своевременно връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2%", се казва още в решението на банката. ЕЦБ "ще продължи да прилага основан на данните подход, когато определя подходящото ниво и продължителност на рестриктивността".

На срещата си по паричната политика днес централните банкери решиха да повишат с по 25 базисни пункта трите основни лихвени процента. Така лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще бъдат повишени съответно до 4,25%, 4,50% и 3,75%, считано от 2 август 2023 г.

Освен настоящото решение за лихвените проценти инвеститорите ще следят много внимателно и какви сигнали ще даде Кристин Лагард за бъдещия курс на ЕЦБ през следващите месеци и какво ще каже за последните данни за инфлацията по-късно днес.

ЕЦБ започна да повишава лихвените проценти по-късно от Федералния резерв, а лихвените проценти в еврозоната изостават от тези в САЩ. В сряда Фед повиши за пореден път основната си лихва, този път до диапазона 5,25%-5,50%. Въпреки това анализаторите твърдят, че ЕЦБ вероятно е близо до края на лихвения си цикъл.

Напоследък някои централни банкери започнаха да загатват, че може скоро да преустановят безпрецедентната си кампания за повишаване на лихвите.

„През юли, мисля, че ново повишение е необходимост, през следващите месеци това би било най-много възможност, но в никакъв случай не е нещо сигурно“, заяви традиционно ястребово настроеният гуверньор на Нидерландската централна банка Клаас Кнот по-рано този месец. „След юли смятам, че трябва внимателно да наблюдаваме какво ни показват данните за разпределението на рисковете около основния сценарий“.

Гуверньорът на италианската централна банка Иняцио Виско също заяви, че „има риск да стигнем твърде далеч и мисля, че трябва да бъдем внимателни“. Той добави, че има и риск "да направим твърде малко, така че е необходимо да действаме балансирано и да решаваме въз основа на входящите данни за инфлацията“.

Шефът на Бундесбанк Йоаким Нагел обаче все още не бърза да слага точка на затягането на паричната политика. Въпреки че решенията отвъд планираното затягане на паричната политика този месец остават зависими от данните, „според мен, все още ни предстои да извървим дълъг път“, изтъкна Нагел в реч във Франкфурт наскоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 3
sssaaa
преди 8 месеца
До: Dani_2077, сравнявайки с предходната година все в един момент ще падне, защото 2024 няма да я сравняват спрямо 2022, а спрямо 2023г. И така ще ни кажат, ЕТО, СПРАВИХМЕ СЕ, но всъщност цените няма да се върнат на долу, а ще се запазят близки до сегашните. Реално това бе най-голямата кражба в Човешката история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
Dani_2077
преди 8 месеца
Трябваше да действат от много по-рано и с МНОГО по-големи стъпки. С тази инфлация ще се влачим и цялата 2024г. Инфлацията можела "да се охлади ВНЕЗАПНО" ... интересно от какво ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 8 месеца
Чакаме Тихомир Тошев,Полина Стойкова ,Имотека ,Арко Риъл Естейт,някой строител да ни обяснява как България е ОСТРОВ на стабилността и как нас нищооо няма да ни засегне .Така е ВЕРВАЙТЕ ИМ !ХА ХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 7
Gna
преди 8 месеца
ЕС може да се готви за дълго време с висока инфлация и нулев икономически растеж. Иначе казано обедняване на обикновенните хора. Брокерите на недвижими имоти да се стягат да си търсят работа квото беше беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още