IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иняцио Виско: Инфлацията може да се охлади по-бързо от очакваното

Рецесията не е задължителна при постигането на целта на ЕЦБ за забавяне на ценовия натиск до 2%, категоричен е централният банкер

10:24 | 18.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в еврозоната може да се охлади по- бързо от прогнозите на Европейската централна банка (ЕЦБ) от юни, тъй като свиващите се разходи за енергоизточници продължават да оказват охлаждащ натиск върху по-широк диапазон от цени, посочва членът на Управителния съвет на регулатора Иняцио Виско, цитиран от Bloomberg.

Въпреки че инфлационните индекси, където са премахнати волатилните артикули, показват продължителна устойчивост, по-ниските цени на редица стоки, включително природен газ, се очаква да оказват все по-голямо възпиращо въздействие, изтъква Виско пред Bloomberg.

„Тъй като наблюдаваме значително намаляване на цените на енергоизточниците, трябва да очакваме, че това ще има ефект и при основната инфлация през следващите месеци, със сигурност до края на годината“, подчертава Виско по време на визита в Индия, където присъства на среща на финансовите ръководители на страните от Г-20.

Според гуверньора на централната банка на Италия до края на 2025 г. инфлацията ще бъде охладена до целевото ниво от 2%, „вероятно и по-бързо“.

Ръководството на ЕЦБ планира да повиши лихвите отново с 25 базисни пункта по време на заседанието си следващата седмица. Не е ясно обаче дали това ще отбележи края на възходящия цикъл, или най-тежката кампания на затягане на паричната политика в историята на регулатора ще намери своето продължение и през септември, след края на лятната ваканция на централните банкери.

Лихвата на ЕЦБ по депозитите се очаква да достигне 4% през септември. Източник: Bloomberg Лихвата на ЕЦБ по депозитите се очаква да достигне 4% през септември. Източник: Bloomberg

Икономистите очакват поне още едно покачване на лихвите след юли, което би означавало основният лихвен процент да достигне равнище от 4% спрямо сегашните 3,5 на сто. И макар някои от ръководителите на ЕЦБ да предполагат, че увеличенията ще продължат до есента, други вече се тревожат за щетите върху реалната икономика и нейната експанзия, след като еврозоната изпадне в очаквана рецесия през зимата.

„Има риск да стигнем твърде далеч и мисля, че трябва да бъдем внимателни“, предупреждава Виско, добавяйки: „Съществува и риск да направим твърде малко, така че е необходимо да действаме балансирано и да решаваме въз основа на входящите инфлационни данни“.

Междувременно управителят на централната банка на Германия Йоаким Нагел заяви, че очаква ново увеличение на лихвите този месец, като всяка следваща корекция ще зависи от данните.

Служителите на ЕЦБ са особено загрижени относно базисната инфлация, която показва по-голяма устойчивост. Тя достигна ниво от 5,4% през юни, като регулаторът прогнозира, че показателят ще се забави до 2,2% през четвъртото тримесечие на 2025 г., докато основната мярка се очаква да се охлади до 2,1% за същото време.

Виско, който се очаква да се оттегли от поста по-късно тази година, изрази увереност, че ЕЦБ може да изпълни задачата си, без да предизвика икономически спад.

„Не мисля, че рецесията е задължителна“, изтъква той, добавяйки: „Може да охладим инфлацията и без рецесия. Трябва да сме внимателни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още