IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед отново вдигна лихвите и остави вратата отворена за нови повишения

Това е 11-о увеличаване на основната лихва за последните 12 заседания на централната банка

22:09 | 26.07.23 г.
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP

Федералният резерв на САЩ повиши лихвите с четвърт процентен пункт в сряда, като посочи все още високата инфлация като причина да вдигне основната си лихва до вече най-високото ѝ ниво от 16 години насам, предава Ройтерс.

Повишаването на лихвата от Фед, 11-о за последните 12 заседания, я тласна в диапазона 5,25%-5,50%, а придружаващото съобщение за паричната политика остави вратата отворена за ново увеличение.

„Федералната комисия по отворения пазар ще продължи да преценява допълнителна информация и последиците от нея за паричната политика“, съобщи Фед в тон, който остана почти без промяна спрямо юнското комюнике и оставя отворени всички варианти за политиката на централната банка в търсенето ѝ на подходящ момент за спиране на настоящия цикъл на затягане.

Както и през юни, Фед съобщи, че ще наблюдава нови данни и ще анализира последиците от повишенията на лихвите върху икономиката, „за да определи уместната степен на допълнително затягане на политиката“ за достигане до целта за инфлация от 2%.

Макар че данните за инфлацията след заседанието на централната банка през юни бяха по-слаби от очакванията, ръководителите ѝ не са склонни да променят „ястребовата“ си позиция, докато не бъде постигнат по-голям напредък в намаляването на натиска върху цените.

"Занапред ще продължим да възприемаме зависим от данните подход при определянето на степента на допълнително затягане на политиката, което може да е уместно", заяви председателят на Фед Джером Пауъл на пресконференция след заседанието на централната банка. 

Той допълни, че данните може да оправдаят запазване на лихвите непроменени или новото им повишаване на следващото заседание на Фед през септември. Пауъл каза още, че ръководителите на централната банка все още не са решили за бъдещите си ходове, включително дали са склонни да повишават лихвите на всичките си оставащи заседания до края на годината. 

"Ще решаваме заседание по заседание", изтъкна той, цитиран от Bloomberg. 

Доходността както по двегодишните, така и по десетгодишните американски държавни ценни книжа леко се понижи, след което се върна на нивата си преди публикуването на съобщението за лихвите на Фед. Фондовите пазари леко ограничиха по-ранни загуби.

Ключов показател за инфлацията остава над два пъти по-висок от целта на Фед, а по много други показатели, включително ниската безработица от 3,6%, икономиката продължава да се представя по-добре от очакванията предвид бързия ръст на лихвите.

Създаването на работни места остава „силно“, съобщи Фед и допълни, че икономиката расте с „умерен“ темп, като леко актуализира определението си спрямо „скромен“ темп, посочен в комюникето след юнското заседание. Очаква се в четвъртък американското правителство да съобщи, че икономиката е постигнала годишен ръст от 1,8% през второто тримесечие, според икономисти, участвали в допитване на Ройтерс.

Но около осем седмици преди следващото заседание на Фед, по-голям от обичайното интервал, траен умерен ръст на цените може да превърне това вдигане на лихвите в последно в процес, който започна с предпазливо повишаване с четвърт процентен пункт през май 2022 г. преди ускоряването в най-бързото затягане на паричната политика от 80-те години на миналия век.

В новите прогнози за икономиката от ръководители на Фед 12 от 18 очакваха поне още едно повишение на лихвите с четвърт процентен пункт до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още