IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служителите на Фед не са били единни при запазването на лихвите през юни

Представителите на регулатора, настояли за покачване на лихвите, са се позовали на стегнатия пазар на труда и все още упорито ускорената инфлация, показват протоколи

21:48 | 05.07.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Служителите на Федералния резерв са били разделени относно паричната политика по време на заседанието през юни, като някои от тях настояли за допълнително увеличение на лихвите, въпреки че в крайна сметка са подкрепили въздържането от подобни действия, съобщава Bloomberg, цитирайки протоколите от заседанието, публикувани в сряда вечерта.

„Почти всички служители сметнаха за подходящо или приемливо да поддържат целевия диапазон на лихвения процент по федералните фондове от 5% до 5,25%“, става ясно от документите. „Някои служители посочиха, че подкрепят повишаването на целевия диапазон на лихвения процент по федералните фондове с 25 базисни пункта на тази среща или че биха могли да подкрепят подобно предложение“.

Служителите на Фед, които подкрепят идеята за увеличения, са се позовали на стегнатия пазар на труда и сравнително малкото на брой признаци, че инфлацията се охлажда в посока целта на централната банка от 2%.

Протоколите хвърлят светлина и върху това колко трудно е било решението да бъде постигнато по време на заседанието. Въпреки че оставиха лихвите непроменени, почти всички служители заявиха, че допълнителните увеличения вероятно ще бъдат необходими, като повечето подчертаха, че комуникацията след заседанието ще бъде от съществено значение за предаване на това послание.

По-бавен темп

Решението на Фед от миналия месец беше последното забавяне на затягането на политиката, след като служителите повишиха лихвите с най-бързия темп от четири десетилетия през настоящия цикъл, включително чрез четири последователни повишения от по 75 базисни пункта. Те започнаха да ограничават скоростта през декември и подкрепиха увеличения с четвърт процентен пункт на всяка от предишните три срещи тази година.

Точно преди публикуването на протоколите пазарите прогнозираха приблизително 80% шанс за увеличение на лихвите с 25 базисни пункта по-късно този месец и не предвиждат друга подобна възходяща корекция преди края на годината.

Служителите на Фед заявиха, че бързото покачване на лихвените проценти от началото на 2022 г. им дава възможност да оценят сега как това затягане се отразява на икономиката. Те също така следят за признаци на икономически последици от мартенските банкови сътресения.

Срещата остави някои инвеститори объркани относно посоката на централната банка, но в няколко публични изяви оттогава управителят на регулатора Джером Пауъл подчерта, че повечето от колегите му от Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) подкрепят идеята за допълнителни увеличения на лихвите преди края на годината

Коментари на Пауъл

„Много от служителите в комисията смятат, че ще бъде подходящо да се повишат лихвените проценти два или повече пъти до края на годината“, споделя Пауъл по време на конференция в Мадрид, организирана от Испанската централна банка. „Инфлационният натиск остава висок, а процесът за връщане на инфлацията до 2% трябва да измине дълъг път“, изтъква още гуверньорът.

Въпреки че индексът на разходите за лично потребление - предпочитаният от Фед измерител за промени в цените – отчете спад през май, друга мярка предполага, че основната инфлация може да остава упорито нажежена.

Прогноза за рецесия

Икономическата прогноза, изготвена от служителите на Фед за срещата през юни, продължава да предполага, че ефектите от очакваното допълнително затягане на банковите кредитни условия на фона на вече затегнатите финансови условия, ще доведат до плитка рецесия, която ще започне по-късно тази година, последвана от умерено възстановяване.

„Като се има предвид продължаващата сила на условията на пазара на труда и устойчивостта на потребителските разходи обаче, служителите виждат възможността икономиката да продължи да расте бавно и да избегне спад, което е почти толкова вероятно, колкото и навлизането в лека рецесия“, става ясно още от протоколите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
А да видим Делянчо къ ша вкара Тотал у Хан Аспарух през Босфора https://***.standartnews.com/balgariya-politika/delyan-dobrev-iznenada-s-poseshchenie-v-sashch-koy-drug-e-s-nego-526985.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
https://***.offshore-energy.biz/totalenergies-spuds-namibian-ultra-deepwater-well/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още