IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гравитационната сила на зелените федерални стимули на САЩ

Законът за намаляване на инфлацията предвещава тектонични промени в индустрии като вятърна енергия, фотоволтаици и електромобили

20:31 | 03.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Революцията на САЩ относно прехода към чиста енергия се фокусира върху едно основно правило – всички екологични продукти трябва да бъдат до някаква степен произведени в Америка.

Поне така гласи текстът на внушителния Закон за намаляване на инфлацията (IRA), или както е известен сред американците – Закон за климата, пишат Дан Маккарти и Мария Вирджиния Олано в анализ за Canary Media.

Голяма част от предвидените 391 млрд. долара в IRA за стимулиране на въглеродно неутрални технологии може да бъде използвана само когато даден продукт – било то електрическо превозно средство, соларен парк или вятърни турбини – е създаден поне частично в САЩ.

Законодателството буквално плаща на компаниите да произвеждат продуктите си на вътрешния пазар, всичко това в услуга на опита на страната да стане по-самостоятелна по отношение на чистата енергия и свързаната с това верига на доставки.

Тази политика бързо промени икономическата жизнеспособност на изграждането на оборудване за чиста енергия в САЩ, привличайки десетки милиарди долари частни инвестиции както от местни, така и от чуждестранни фирми, надяващи се да се възползват от федералните стимули в IRA.

„Това, което се случи в резултат на и след IRA, просто не може да бъде пренебрегнато“, коментира Арън Брикман, директор в мозъчния тръст RMI. ​„ САЩ всъщност са най-привлекателната дестинация за световния капитал в чистата енергия и чистите технологии“, добавя той.

Близо 100 нови съоръжения за производство на чиста енергия или разширения на фабрики бяха обявени в САЩ в периода август 2022 г.-май 2023 г., когато президентът на страната Джо Байдън подписа закона, което възлиза на повече от 70 млрд. долара нови инвестиции, показва анализ на Canary Media.

Обявени инвестиции в нови проекти за зелена енергия, свързани със Закона за намаляване на инфлацията. Източник: Canary Media Обявени инвестиции в нови проекти за зелена енергия, свързани със Закона за намаляване на инфлацията. Източник: Canary Media

Досека международните компании гравитираха около шепа щати, за да изградят свои производствени съоръжения. Голяма част от тази дейност беше съсредоточена на изток от Мисисипи, в географска зона, обхващаща територията между Големите езера и Джорджия, известна като „Поясът на батериите“.

Макар историческата хватка на Мичиган върху американската автомобилна индустрия все още да се отразява в плановете за производство на батерии и електромобили, обявени досега, Югът се превърна в притегателен център за индустрията.

Производството на соларни модули също се насочва в тази посока. Планираните фабрики са съсредоточени в Алабама, Джорджия и Южна Каролина, като такива проекти са провидени още в Охайо и в петролното сърце на САЩ, Тексас.

Още 11 проекта за производство на чиста енергия, чиито инвестиции възлизат на повече от 7,5 млрд. долара, бяха обявени, но все още нямат конкретна локация, така че те не са показани на картата.

Според Брикман от RMI някои от водещите щати привличат инвеститори в производство на чиста енергия с набор от тактики, като предоставяне на данъчни облекчения, осигуряване на терен, обучение на работници и инвестиране в инфраструктура.

Южна Каролина, например, се рекламира като гореща дестинация за електромобилната индустрия, отчасти поради десетките хиляди души, които вече са заети в автомобилната индустрия там. А в Джорджия – щатът, който в момента е напът да си осигури най-много инвестиции в производство на чиста енергия – официални лица изтъкнаха ниските данъци, добрите университети, квалификацията на работната сила и, за ужас на работнически групи като United Auto Workers, ниските нива на синдикализиране.

Дял на държавите, чиито фирми инвестират в проекти в САЩ. Източник: Canary Media Дял на държавите, чиито фирми инвестират в проекти в САЩ. Източник: Canary Media

Географската близост на тези съоръжения вероятно ще осигури други предимства, като например по-евтин транспорт от производствените обекти до монтажните предприятия. Производствените клъстери в „Пояса на батериите“ и Юга също вероятно ще се възползват от нарастваща компетентност на работната сила и новите образователни програми, предназначени да отговорят на търсенето на квалифицирани кадри.

Дял на инвеститорите в зелени енергийни проекти в САЩ според броя на обявените за строеж съоръжения. Източник: Canary Media Дял на инвеститорите в зелени енергийни проекти в САЩ според броя на обявените за строеж съоръжения. Източник: Canary Media

Поне досега повечето от производствените инвестиции изглежда вероятно ще се реализират в общности, представлявани от републикански законодатели в Конгреса, всички от които гласуваха против Закона за намаляване на инфлацията.

Последна актуализация: 20:31 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още