IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гравитационната сила на зелените федерални стимули на САЩ

Законът за намаляване на инфлацията предвещава тектонични промени в индустрии като вятърна енергия, фотоволтаици и електромобили

20:31 | 03.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бумът на чистата енергия в САЩ е глобално събитие

Колкото и впечатляващ да е тази инвестиционна експлозия в производството на чиста енергия, той не се случва без сериозна помощ от другите страни. Всъщност в момента не е възможно САЩ да изпълнят високите си цели по инициативата „Произведено в Америка“, без да разчитат в голяма степен на технологии за чиста енергия и инвестиции от фирми, базирани извън страната.

Американските компании представляват по-малко от половината от обявените проекти, които се отнасят до IRA, и само една трета от стойността на инвестициите.

Всъщност южнокорейските фирми са тези, които задвижват вътрешния производствен бум в САЩ.

Базираните в Южна Корея компании стаят зад около една пета от обявените инвестиции – нареждайки се на второ място след американските фирми – като същите тези дружества са отговорни за една трета от стойността на инвестициите.

Въпреки че няколко ключови проекти за соларна енергия и електрическа инфраструктура бяха обявени от южнокорейски фирми, въздействието на азиатската страна се усеща най-много, когато става дума за батерии. Това е така, защото Южна Корея е една от само трите държави с развити сектори за производство на батерии, като към нея се присъединяват Китай и Япония.

Така че, ако САЩ искат батерии точно сега и ако желаят да заобиколят китайските гиганти, те нямат особено много опции освен да купуват от южнокорейските компании. Всъщност има една друга опция - японската Panasonic – като работата напредва и на този фронт. В момента Panasonic подготвя терен в Канзас за строежа на завод за батерии на стойност 4 млрд. долара, като през май заяви, че ще построи поне още две допълнителни фабрики в Северна Америка до 2030 г.

„Преди обявяването на IRA САЩ пак имаха водеща роля в научноизследователската и развойната дейност при чистите технологии, климатичните технологии и зелената енергия, но много често тези технологии не можеха да достигнат търговски мащаби тук“, коментира Брикман от RMI. „ Това се промени сега. И така, вместо да търсят други места, тези южнокорейски и японски компании и онези европейски компании… те ще се разширят и ще вземат решения за допълнително разширяване [и] решения за разпределение на капитала тук, в САЩ”, добавя той.

Присъствието на Китай

Трябва да се отбележи и нещо друго. Въпреки геополитическото напрежение, някои китайски фирми също строят съоръжения в САЩ.

Не всяка чуждестранна инвестиция обаче е посрещната с отворени обятия. Няколко китайски компании, които обявиха инвестиции в производство на чиста енергия след приемането на IRA, вече се сблъскаха с опозиция в лицето на редица политици и, в поне един случай, в лицето на местната общност.

Най-известният пример е партньорството между Ford и най-големия производител на батерии в света Contemporary Amperex Technology Co. (CATL), което планира инвестиция от 3,5 млрд. долара в производствено съоръжение. Компаниите работят по проект за производство на желязофосфатни батерии (LFP) – технология, която набира бързо популярност, тъй като позволява свиване на разходите.

Партньорството се разглежда като потенциален ключов стълб в опита на известния американски автомобилен производител да се конкурира с Tesla, която вече използва LFP батерии в някои от своите автомобили. Ford подчерта, че това не е обикновено съвместно предприятие; вместо това автомобилният производител лицензира технологията, което означава, че никаква част от средствата в IRA няма да отида при CATL.

Въпреки това проектът е нарочен от жителите на Вирджиния, както и от сенаторите Джо Манчин и Марко Рубио. Всъщност Рубио въведе законодателство през март, за да забрани достъпа до федерални данъчни кредити на фирми за електромобили, използващи китайски технологии за батерии.

Освен съоръжението на Ford и CATL още четири други проекта, включващи китайски фирми, се очаква да бъдат реализирани.

Базираната в Китай Longi и базираната в САЩ Invenergy обявиха план за строеж на завод в Охайо, за който твърдят, че в крайна сметка ще бъде най-голямото съоръжение за слънчева енергия в САЩ.

Други три китайски компании обявиха планове за изграждане на свои собствени заводи в САЩ. JA Solar ще строи фабрика за слънчеви панели с мощност 2 гигавата в Аризона. Hounen Solar планира завод за фотоволтаици с мощност 1 гигават в Южна Каролина. А Gotion създава завод за батерии в Мичиган за 2,4 млрд. долара.

Последна актуализация: 20:31 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още