IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Фед е готов да повиши лихвите както през юли, така и през септември

Гуверньорът на Федералния резерв потвърди, че прогнозите на повечето служители показват, че предстоят поне още две повишения до края на годината

18:00 | 28.06.23 г. 2
Снимка: Nathan Howard/Bloomberg
Снимка: Nathan Howard/Bloomberg

Служителите на Федералния резерв на САЩ са готови да повишат лихвите както през юли, така и през септември, за да ограничат продължаващия ценови натиск и да охладят изненадващо устойчивия пазар на труда, заяви управителят на американската централна банка Джером Пауъл, цитиран от Bloomberg.

Запитан дали служителите на Фед са готови да повишават лихвените проценти на следващите две заседания, след като се въздържаха от подобни действия по-рано този месец, Пауъл каза, че има вероятност това да се случи, като не изключва последователни повишения на лихвените проценти. Гуверньорът на Фед потвърди, че прогнозите на повечето служители показват, че предстоят поне още две повишения до края на годината.

„Въпреки че политиката е рестриктивна, тя може да не е достатъчно рестриктивна и не е била рестриктивна достатъчно дълго време“, изтъква Пауъл по време на форум в Португалия, организиран от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Прогноза на британската HSBC Asset Management междувременно показва, че САЩ ще навлязат в период на забавяне на икономическия растеж през четвъртото тримесечие, последвано от „година на свиване и рецесия в Европа през 2024 г.“.

Фед направи пауза в цикъла на затягане на паричната си политика на заседанието си през юни, като остави целевия диапазон на основната си лихва на ниво между 5% и 5,25%, но сигнализира, че може да се очакват още две повишения на лихвите тази година. Пазарите очакват лихвата на Фед да бъде с четвърт процентен пункт по-висока през декември тази година, става ясно от инструмента FedWatch на CME Group.

По-рано този месец Пауъл заяви пред Конгреса, че дори след десет повишения на лихвените проценти в САЩ все още има възможност за увеличение преди края на годината. Според него има „още дълъг път“, преди да бъде постигната целта на Фед за ниво на инфлацията от 2%. Пред банковата комисия на Сената Пауъл посочи, че „инфлацията донякъде се упокои от средата на миналата година". Въпреки това по думите му инфлационният натиск остава висок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 13
sssaaa
преди 10 месеца
Смятам, че след като САЩ влезнат в рецесия ще пуснат пак печатницата, но без да бутат лихвите на долу. Лихвите ще се задържат такива до около края на 2024г. А рецесията няма да е повече от 3 до 6 месеца в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 2
Gna
преди 10 месеца
Пауъл много точно и ясно го повтаря, лихви ще вдигаме и ще изстискваме пари от системата докато не свалиме инфлацията до 2 %. Подобно е и при другите централни банки. Аз лично очаквам дълбока рецесия в ЕС. Брокерите да се стягат да си търсят работа, квото било било. Повече продажби на имоти на тези цени няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още