IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейдърите са ненаситни за американски ДЦК дори на фона на ястребовия полет на Фед

Инвеститорите вярват, че централните банкери най-после ще овладеят инфлацията

08:00 | 26.06.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централните банки засилиха ястребовия си тон този месец, но за биковете на пазара на облигации това е нещо хубаво, пише Bloomberg.

Инвеститорите трупат дългосрочни облигации, залагайки на това, че централните банкери ще укротят инфлацията – резултат, който ще им осигури силна и стабилна възвръщаемост. Доходността върху бенчмарковите 10-годишни американски държавни облигации се понижи с 10 базисни пункта тази година до 3,77%, дори след като Федералният резерв повиши агресивно лихвените проценти и обеща да продължи с увеличенията.

Инвеститорите залагат на това, че централните банки най-накрая ще успеят да овладеят инфлацията, тъй като ръстът на цените се забавя и прекъсванията по веригата за доставки намаляват. Те обаче рискуват да бъдат хванати неподготвени, ако повишенията на цените се окажат по-упорити от очакваното, принуждавайки регулаторите да задържат разходите по заемите по-високи за по-дълго време.

„Намираме се в иронична ситуация, в която колкото по-агресивно централните банки повишават лихвите си, толкова по-добре тези увеличения ще повлияят на стабилизирането на инфлацията и доходността по дългосрочните облигации, ако приемем, че няма фискални сътресения по пътя като тези във Великобритания миналата година,“ смята Чан Уей Лиан, стратег в DBS Bank Ltd. „Това ще се случи, ако пазарите приемат, че дългосрочните инфлационни очаквания са закотвени близо до 2%, и ако мислят, че дългосрочните темпове на растеж не са по-високи от тези в момента.”

Анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозират, че доходността по 10-годишните държавни облигации в САЩ ще намалее до 3,39% до края на годината. Държавните облигации са загубили почти 2% от доходността си за последните 3 месеца, свивайки тазгодишния ръст до около 1,6%, показва индекс на Bloomberg.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

„10-годишната облигация представлява нещо като 10 години търпение, в които да се определи осреднено каква ще бъде основната лихва – пазарът на облигации вярва, че тази инфлация е отклонение“, коментира Стивън Витинг, главен инвестиционен стратег в Ню Йорк на Citi. „Дори не сме се насочили към 4,5% или 4,25% — мисля, че ще се насочим към малко по-ниски нива на доходност.“

Възможно е да има и други фактори, които поддържат търсенето на дългосрочни ценни книжа.

„Много пенсионни фондове с дългосрочни пасиви ще трябва да инвестират в дългосрочни облигации, независимо от всичко, а страничните рискове от рецесия също могат да доведат до хеджиране с дългосрочни облигации“, казва Чан от DBS.

Трейдърите на форуърдните пазари също променят своите залози,за да отразяват доверието в централните банки. Те очакват доходността по 10-годишните държавни облигации да се повиши с около 60 базисни пункта в идната година, близо до дъното на тримесечния диапазон. Прогнозата в началото на 2023 г. беше за увеличение от над 100 базисни пункта.

„Въпреки че ястребово настроените централни банки и скорошните по-агресивни лихвени увеличения, които направиха някои от тях, повишиха доходността по краткосрочните облигации, тази по дългосрочните остана стабилна, не толкова заради страха от рецесия, а заради спокойствието, че централните банкери са сериозни в намеренията си да забавят инфлацията“, смята Кон Го, ръководител на изследванията в Азия в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. „Накратко, това е вот на доверие за авторитета на централните банкери.“

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 25.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още