IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В очакване на рецесия инвеститорите залагат на злато и облигации

С инфлационния натиск от покачването на цената на петрола темата за инфлацията няма да остане на заден план

21:44 | 06.04.23 г.

Няма трайна загуба на доверие в банковия сектор след серията кризи през последния месец, като светкавичната реакция на институциите в САЩ и Европа показа, че да фалираш голяма банка не е чак толкова лесно. И докато ефектите от тези събития утихват, обявеното намаляване на добива на петрол от ОПЕК+ върна волатилността на пазарите и опасенията от рецесия в очакване как централните банки ще действат срещу подновения инфлационен натиск.

Това коментира Преслав Китипов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Сблъскват се две изключително противоречащи си събития - случилото се с банките се очакваше да охлади идеите за допълнително покачване на лихвените проценти в САЩ и Европа, за да не предизвикат нови сътресения. С инфлационния натиск от покачването на цената на петрола очевидно темата за инфлацията няма да остане на заден план. Това се вижда в кривата на доходността на държавните облигации, която е много близко до обърната в краткосрочен план, особено за европейските ДЦК... Инвестициите в облигации са доста атрактивни в момента", коментира събеседникът.

В резултат на очакваните по-високи цени на петрола и по-големи разходи компаниите може да не оправдаят очакванията за печалба, което ще има негативен ефект върху акциите им, смята Китипов. „Петролните резерви на САЩ са на четиридесетгодишно дъно - макар че администрацията едва ли ще предприеме попълване на сегашните високи цени, това може да има допълнителен натиск на търсенето“, добави той. И посочи, че Европа е по-уязвима на този ценови натиск.

Събеседникът коментира, че няма ясни индикации за движението на пазарите на акции в САЩ и Европа, но исторически погледнато, кривата на доходността предвещава рецесия. „Ръстът в цената на златото и засиленият интерес на инвеститорите в този актив също показват подобни опасения“, добави Китипов.

"В последно време имаше и попълване на златните резерви на някои централни банки, но вероятно това не е водещото. Водещото е притеснението на инвеститорите относно фиатните пари", каза анализаторът.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Целия коментар може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още