IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика стагнира през второто тримесечие

Най-голямата икономика в Европа излезе от рецесията, но не се разшири през трите месеца до края на юни

13:58 | 28.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия излезе от зимната си рецесия през второто тримесечие, но икономиката ѝ не отбеляза растеж през този период, оставяйки много въпросителни за фундаменталното здраве на най-голямата икономика в Европа, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт e останал непроменен през второто тримесечие спрямо периода януари-март, като не достига прогнозирания от икономистите растеж от 0,1%. Ревизираните данни за предходните тримесечия обаче разкриха, че спадът е бил по-плитък, отколкото се очакваше първоначално.

В периода от април до юни частното потребление е допринесло за стабилизирането на икономиката, съобщиха от статистическата служба на страната. Тя ще публикува по-подробна разбивка на резултатите на 25 август.

Докато докладът от петък показва само слаби признаци на устойчивост в Германия, данните, публикувани по-рано от Франция и Испания, рисуват по-оптимистична картина, облекчавайки опасенията, че икономиката на еврозоната може да се е насочила към собствения си спад.

Германия вече отбеляза едногодишен спад в производството и прогнозите ѝ за следващите месеци са мрачни. Показателите от проучването отчитат силно отслабване на търсенето — включително в сектора на услугите, който досега беше стабилен .

Компанията BASF SE заяви в петък, че очаква временно възстановяване на химическото производство през втората половина на годината, което ще спаси една от най-големите индустрии в страната от спада. Въпреки това компанията намали очакванията си за 2023 г. по-рано този месец, като се аргументира със слабото световно индустриално производство и слабото търсене на потребителски стоки.

От друга страна, от компанията Clariant AG, произвеждаща специализирани химикали, заявиха, че не очакват съществено възстановяване на икономиката през втората половина на годината, допълнително понижавайки прогнозата си.

В последната си прогноза от Бундесбанк заявиха, че възстановяването на икономиката на Германия до края на годината вероятно ще бъде „малко по-колебливо“ от очакваното през юни заради слабото търсене от чужбина и по-високите разходи за финансиране в резултат на лихвените повишения в еврозоната. В тази оценка регулаторът прогнозира свиване на икономиката от 0,3% през 2023 г.

Прогнозите, публикувани от Международния валутен фонд тази седмица, показаха, че Германия ще бъде единствената страна от Групата на седемте, която ще отчете спад при производството си тази година, тъй като се бори с продължаващите последици от енергийната криза.

Резултати за второто тримесечие публикуваха и другите европейски държави, като Франция отчете ръст от 0,5% за периода април-юни спрямо първото тримесечие, което е доста над прогнозите на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. Въпреки че в Испания растежът се забави, той остана на добро ниво от 0,4% и отговори на очакванията на икономистите.

Инфлацията във Франция се е забавила до 5% през юли спрямо миналата година, показват отделни данни. Макар и по-бързо от очакваното, потребителските цени в Испания се повишават с темп, който е близо до целта от 2% на Европейската централна банка.

Данните за инфлацията в Германия за юли също ще бъдат публикувани днес. Анализаторите очакват тя да се е забавила до 6,6% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
andy
преди 9 месеца
ФЕС влиза в тъмното средновековие. Програмирано и гарантирано от ФАЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още