IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на Испания се забавя леко през второто тримесечие

Инфлацията в страната през юли пък отново се ускорява

12:34 | 28.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическият растеж на Испания се е забавил леко през второто тримесечие, а инфлацията се е ускорила през юли. Икономиката на страната се изправя пред месеци на несигурност, докато основните политически партии в страната се борят да съставят правителство след неубедителните предсрочни избори в неделя, пише Bloomberg.

Брутния вътрешен продукт е нараснал с 0,4% през периода април-юни на тримесечна база, подкрепен от потребителското търсене и износа, показват данни на националния статистически институт INE, публикувани в петък. Това е по-бавно от ревизираното увеличение от 0,5% на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие и е в съответствие с медианната оценка на икономистите, анкетирани от Bloomberg.

В същото време потребителските цени са се повишили с 2,1% през юли спрямо година по-рано, което е и първият им ръст от три месеца насам, посочва статистиката. Очакванията за темпа на инфлация бяха той да остане непроменен на ниво от 1,6%, показва медианната прогноза в проучване на Bloomberg.

Базисната инфлация, изключваща волатилните компоненти като енергията и пресните хранителни продукти, неочаквано се е ускорила за първи път от пет месеца до 6,2% през юли на годишна база. Икономистите прогнозираха забавяне до 5,7%.

Социалистите на премиера Педро Санчес, които завършиха втори на изборите, но се представиха по-добре от очакваното, се опитват да си спечелят достатъчно подкрепа от по-малките партии, за да останат на власт. Смята се, че той има предимство в преговорите пред опонента си от консервативната партия Алберто Нунес Фейхоо.

Ако никой от лидерите не успее да състави ново правителство през следващите седмици, нови избори могат да бъдат проведени още през декември. Междувременно Санчес не може да предлага нови закони, освен в извънредни случаи, което може да забави одобрението на реформите, необходими за отпускането на милиарди евро от фондовете за възстановяване на Европейския съюз през втората половина на годината.

Продължаващата несигурност и перспективите за нов вот може да внесат елемент на нестабилност в икономиката и да попречат на дългосрочните перспективи за растеж, смята икономистът на ING Вутер Тиери. Други очакват само ограничено въздействие, тъй като все още постъпват много средства за възстановяване и индустрията на туризма е силна.

Международният валутен фонд тази седмица почти удвои прогнозата си за икономическия растеж на Испания тази година до 2,5% от 1,5%, с което ще се превърне в една от най-бързо разширяващи се развити държави в света през 2023 г. Нивото на безработица в страната се понижи до 11,6% през второто тримесечие, което е най-ниското му равнище от 15 години насам, но все още е над средното за еврозоната.

Високите лихви обаче ще продължат да оказват натиск върху финансите на испанците. Гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард обяви девето поредно увеличение на лихвените проценти в четвъртък и каза, че представителите на банката са отворени към предложения за това какво да правят по-нататък в борбата за връщане на инфлацията към целта от 2%. Миналия месец Испания стана първата страна членка на еврозоната, в която инфлацията се забави под това ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още