IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десницата в Испания не успя да постигне очакваната категорична изборна победа

Нито Народната партия, нито социалистите имат необходимите 176 гласа за сформиране на мнозинство

08:03 | 24.07.23 г. 1
Испанският премиер Педро Санчес. Снимка: Bloomberg LP
Испанският премиер Педро Санчес. Снимка: Bloomberg LP

Испанците се озоваха в политическа безизходица в понеделник, след като десницата не успя да постигне прогнозираната решителна победа и парламентарните избори в страната не излъчиха ясен победител, предава Ройтерс.

Резултатите от изборите в неделя оставиха както левицата, така и десницата без лесен път за сформиране на правителство. Каталунският лидер Карлес Пучдемон, който се укрива от правосъдието, се превърна в неочаквания потенциален балансьор, коментира Игнасио Хурадо, преподавател по политология в университета „Карлос III“ в Мадрид.

Дясноцентристката Народна партия и крайнодясната партия „Вокс“ спечелиха общо 169 места в парламента, а управляващата Социалистическа партия и крайнолявата Sumar си осигуриха 153 места, далеч под необходимите 176 за сформиране на мнозинство.

След като получи най-много места, Народната партия първа ще се опита да събере достатъчно гласове в парламента, за да спечели гласуване за излъчване на правителство. Но съюзът ѝ с крайнодясната партия „Вокс“ ще я затрудни да постигне подкрепа от друга фракция.

Социалистите на премиера Педро Санчес имат повече варианти, но са изправени пред потенциално неприятни искания от каталунските сепаратистки партии. Те може да включват настояване за референдум за независимост, който би предизвикал същия политически хаос като през 2017 г., когато Каталуния за последен път се опита да се откъсне от Испания.

Санчес може да спечели подкрепата на лявото крило в сепаратистката партия Каталунска републиканска левица, както направи за сформирането на правителство на малцинството през 2019 г. Но той вероятно ще се нуждае от подкрепата и на по-твърдолинейната партия „Заедно за Каталуния“, която не застана на негова страна през последните четири години.

Партията не зае ясна позиция. Нейният кандидат за Конгреса Мириам Ногуерас заяви, че евентуална подкрепа ще бъде предоставена срещу нов референдум за независимост на Каталуния. Социалистите, които се противопоставят на независимостта и на каквото и да било гласуване по въпроса, трудно може да приемат такова искане.

Карлес Пучдемон, един от лидерите на партията, заяви, че „Заедно за Каталуния“ няма да подкрепи нито Санчес, нито Алберто Нунес Фейхоо. Пучдемон живее в самоналожено изгнание в Белгия и е издирван от испанските власти за ръководене на проваления опит за независимост през 2017 г.

Санчес управлява с правителство на малцинството, след като сформира коалиция с крайнолявата партия „Подемос“ и си осигури подкрепа за гласуването му в парламента от подкрепящи независимостта партии в Страната на баските и Каталуния, предизвиквайки гнева на испанците.

„Социалистическата партия е оставена на милостта на Пучдемон“, коментира Игнасио Торебланка, ръководител на офиса в Мадрид на Европейския съвет за външна политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 24.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
cyclop
преди 9 месеца
Имало два пъти повече гласували по пощата. Съответно "Десницата в Испания не успя да постигне очакваната категорична изборна победа". Вероятно половината испански гробища са се извървели да "гласуват" по пощата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още