IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Испания може да поставят крайната десница на власт за първи път след Франко

Ако погледнем отвъд страната, правителство на Народната партия и Vox би означавало, че още една членка на ЕС се е придвижила твърдо надясно

08:18 | 19.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Лидерът на испанската Народна партия Алберто Нунез Фейхоо. Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Лидерът на испанската Народна партия Алберто Нунез Фейхоо. Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Испания може да стане поредната членка на Европейския съюз (ЕС), която поставя популистката десница в управлението. Това би представлявало голямо сътресение след пет години управление на ляво правителство, пише АП.

Премиерът Педро Санчес свика предсрочни избори на 23 юли, след като неговата Испанска социалистическа работническа партия и нейният малък крайноляв коалиционен партньор Unidas Podemos изгубиха местните и регионалните избори.

Дясноцентристката Народна партия излезе от изборите на 28 май с най-много гласове. Проучванията за парламентарните избори поставят партията на първо място, но тя вероятно ще се нуждае от подкрепа от крайнодясната партия Vox, за да състави правителство.

Подобна коалиция би върнала крайнодясна сила в испанското правителство за първи път, откакто страната премина към демокрация след смъртта през 1975 г. на генерал Франсиско Франко, диктаторът, управлявал Испания близо 40 години.

Народната партия и Vox се споразумяха да управляват заедно в около 140 града от май, както и да добавят още два региона към този, в който вече управляваха съвместно. Сенатор Алберто Нунес Фейхоо, лидер на Народната партия, не изключва и национално партньорство.

Водена от бившия член на народната партия Сантяго Абаскал, Vox се противопоставя на правото на аборт, отрича изменението на климата и отхвърля необходимостта правителството да се бори с насилието, основано на пола. Проучванията показват, че партията може да завърши на трето място на парламентарния вот, което би поставило Абаскал в ролята на ключ към управлението.

Нагоре Калво Мендисабал, старши преподавател по испанска и европейска политика и общество в Кралския колеж в Лондон, коментира, че вероятността Vox да влезе в правителството поставя на карта бъдещето на демокрацията в Испания. Манифестът на Vox на практика представлява копиране и прилагане на принципите на режима на Франко, според Калво. Партията обещава например връщането към силно централизирано правителство чрез премахване на 17-те региона, възникнали след смъртта на Франко.

Ако погледнем отвъд Испания, правителство на Народната партия и Vox би означавало, че още една членка на ЕС се е придвижила твърдо надясно – тенденция, наблюдавана в Швеция, Финландия и Италия. Държави като Германия и Франция са обезпокоени от това, което подобна промяна би предвещала за имиграционните и климатичните политики на ЕС, допълва Калво.

Испания пое ротационното председателство на ЕС на 1 юли. Санчес се надяваше да използва шестмесечния мандат, за да демонстрира напредъка, постигнат от правителството му преди националните избори, първоначално насрочени за декември.

Притесненията на гласоподавателите относно имиграцията и разходите за живот, както и разочарованието от намесата на ЕС в националните дела, често са цитирани като обяснение за увеличената подкрепа за крайнодесните партии и в други страни.

В Испания обаче доминиращият въпрос е „почтеността“ на политика социалист, който е министър-председател от юни 2018 г., според Мария Хосе Канел Креспо, професор по политическа комуникация в мадридския университет „Комплутенсе“.

През по-голямата част от изминалата година Народната партия провежда упорита медийна и парламентарна кампания за необходимостта да победи това, което нарича „санчизъм“. Партията представя премиера като лъжец заради обратния му завой по важни въпроси.

Санчес каза например, че никога няма да състави правителство с Podemos, тъй като смята партията за твърде радикална. Той обаче направи точно това през 2019 г. Санчес също каза, че няма да помилва девет сепаратисти, които бяха осъдени заради опита за отцепване на Каталуния, но в един момент и това направи.

Народната партия твърди, че неговото правителство на малцинството предава Испания, като се съюзява с екстремистките баски организации и каталунските регионални партии, които искат независимост.

Най-големият гаф на коалицията между социалистите и Podemos е Законът за сексуалното съгласие, приет през октомври. Заради недоглеждане на текстовете с приемането на закона повече от 1000 осъдени извършители на сексуални престъпления си извоюваха намаление на присъдите, а над 100 бяха предсрочно освободени.

Санчес се извини и законът беше изменен, за да затвори правната вратичка, но епизодът предостави безценен материал за десните партии и десните медии.

Премиерът се представи катастрофално и в единствения предизборен телевизионен дебат лидера на Народната партия. Анализите на социологическите проучвания показват настроения против Санчес Страхът от влизането на Vox в управлението е накарал около 700 хил. гласоподаватели социалисти да преминат към Народната партия, според Канел.

„Гласуването няма да бъде за корупция или икономика. Ще бъде мотивирано от отричането на Санчес“, заключава Канел.

Санчес за първи път встъпи в длъжност през юни 2018 г., след като спечели вот на недоверие, който сложи край на осемгодишното управление на Народната партия заради голям корупционен скандал. Той ръководи служебно правителство, а след два вота през 2019 г. сключи сделка с Podemos за управлението.

В продължение на месеци Испания беше една от най-силно засегнатите страни от пандемията от COVID-19 по отношение както на смъртните случаи, така и на икономическото въздействие. Това постави на сериозно изпитание силата на лявото коалиционно правителство. Войната на Русия в Украйна и страничните ѝ ефекти са другото изпитание за управляващите.

В навечерието на изборите Санчес може да се похвали с растяща икономика, спад на безработицата и инфлацията, увеличения на пенсиите и минималната работна заплата и установяване на минимален жизненоважен доход. Правителството също така договори сделка с ЕС, която му позволи да намали разходите за енергия на потребителите, предизвикани от войната в Украйна.

Различните мерки помогнаха на милиони хора, но очевидно не са се превърнали в лоялност на избирателите. Калво от Кралския колеж в Лондон смята, че националистическата тактика на десните принудила Санчес да се защитава, а прогресивните политики на неговата лява коалиция са направили правителството да изглежда безпомощно.

Фактор, който може да разстрои прогнозите на социологическите проучвания, е Sumar, ново движение от 15 малки леви партии, включително Podemos, водени от изключително популярния министър на труда на Испания Йоланда Диас. Ако победи Vox и заеме третото място в неделя, Sumar може да осигури подкрепа на социалистите за формиране на ново коалиционно правителство.

Тъй като изборите се провеждат в разгара на лятото, милиони граждани вероятно ще напуснат обичайните си избирателни места. Заявките за гласуване по пощата се увеличават и официалните лица изчисляват, че избирателната активност се очаква да е около 70%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още