IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на премиера Санчес претърпя тежки загуби на местните избори в Испания

Консервативната Народна партия пое контрол над серия от ключови кметства и региони

08:50 | 29.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Поддръжници на Народната партия празнуват победата ѝ на местните и регионални избори в Испания. Снимка: Marcos del Mazo/LightRocket via Getty Images
Поддръжници на Народната партия празнуват победата ѝ на местните и регионални избори в Испания. Снимка: Marcos del Mazo/LightRocket via Getty Images

Испанската социалистическа работническа партия на премиера Педро Санчес претърпя тежки загуби на местните избори в Испания, след като консервативната Народна партия пое контролa над серия от ключови кметства и региони, съобщава Politico.

Изборите, проведени в 12 от 17-те регионални парламента в страната и в общини в цяла Испания, се смятат за добър показател само месеци преди парламентарните избори.

Генералният секретар на Народната партия Кука Гамара описа резултатите като „огромен син прилив“.

Народната партия отне контрола над регионалните Арагон, Валенсия и Балеарските острови от ръцете на социалистите, макар че ще има нужда от подкрепата на други партии, вероятно крайнодясната Vox, за да ги управлява. Тя спечели пълно мнозинство в Ла Риоха.

На общинските избори Народната партия отбеляза голяма победа в контролираната от социалистите Севиля. Това е част от преминаване към десния спектър в южния регион Андалусия.

Както бе очаквано, най-убедителният резултат на консерваторите е в региона Мадрид, където президентът им – либертарианския популист Изабел Диаз Аюсо, увеличи местата си в местния Общински съвет, подсигурявайки мнозинство. Народната партия заздрави хватката си и върху кметството на Мадрид, печелейки пълно мнозинство там.

В Мадрид и на други места в Испания Народната партия се възползва от оттеглянето на крайнодясната Сиудаданос, която изживя катастрофална нощ и почти бе изтрита от картата.

Крайнолявата Подемос също претърпя значителни загуби, включително губейки всичките си 10 представители в регионалното правителство на Мадрид.

Тъй като Народната партия спечели общо 750 хил. повече гласове от социалистите, крайният резултат се възприема като голям тласък за шансовете на лидера на консерваторите – Алберто Нунес Фейхоо, да спечели парламентарните избори, които ще се проведат по-късно тази година.

Развитията обаче подчертават и зависимостта на партията му от Vox за сформиране на правителства, тъй като няма други потенциални партньори сред основните партии в Испания. Крайнодясната партия удвои гласовете си спрямо общинските избори през 2019 г. и сега има присъствие във всички регионални парламенти в страната.

Кабинетът на Санчес одобри редица социално-политически инициативи по време на яростна кампания, в която консерваторите често атакуваха парламентарната зависимост на премиера от каталунските и баските националисти.

Този въпрос доминираше в голяма част от подготовката за изборите, след като стана ясно, че един от парламентарните партньори на социалистите – баската националистическа партия EH Bildu, е издигнала 44 кандидати с присъди, свързани с несъществуващата терористична група ЕТА.

Въпреки полемиката по темата лявата EH Bildu се представи силно, като спечели в баската столица Витория.

Социалистите пострадаха и от скандал, свързан с предполагаемото купуване на гласове по пощата в Мохакар и Мелила в последните дни на кампанията..

В Барселона бившият консервативен кмет Ксавие Триас спечели в напрегната надпревара срещу Каталунските социалисти (PSC) и Barcelona En Comú на действащия ляв президент Ада Колау.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още