IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общата инфлация в Испания намалява почти двойно през март

Базисната инфлация обаче се е забавила съвсем леко

11:17 | 30.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Испания остро се е забавила през март, след като енергията е поевтиняла. Постоянният ценови натиск обаче подчертава дилемата пред Европейската централна банка (ЕЦБ), докато тя обмисля с колко да повиши лихвените проценти, предава Bloomberg.

Общата инфлация през март е достигнала ниво от 3,1% - почти двойно по-малко от 6% през февруари и много под медианната оценка в проучване на Bloomberg сред икономисти за равнище от 3,7%.

Базисната инфлация обаче, която изключва волатилни елементи като гориво и пресни храни, се е забавила съвсем леко до 7,5%, посочи статистическият институт в четвъртък.

Доходността по германските двегодишни облигации, които са сред най-чувствителните на промени в паричната политика, спадна с 14 базисни пункта до 2,52%, а паричните пазари понижиха залозите си за връх на основната лихва в еврозоната до 3,40% от 3,49% в сряда.

Ситуацията с инфлацията в 20-членната еврозоната е подобна на тази в Испания, като показателите за общата и базисната инфлация вървят в противоположни посоки. Това замъглява пътя на паричната политика на фона на най-агресивната кампания за затягане в историята на ЕЦБ.

Задачата на централните банкери във Франкфурт допълнително се усложнява, тъй като напрежението, обхванало банките по света, заплашва да попречи на кредитирането и да ограничи икономическия растеж.

Членът на управителния съвет на ЕЦБ Петер Казимир каза в сряда, че макар че ЕЦБ трябва да продължи да вдига лихвите, може би това трябва да се случва по-бавно, позовавайки се на „реален риск“ банките да ограничат кредитирането на фона на последните сътресения във финансовата индустрия.

„Инфлацията е твърде висока и трябва да я свалим“, коментира член на управителния съвет за испанския El Pais в интервю от четвъртък.

Данните за Испания са първите за инфлацията в страните от еврозоната за този месец. Данните за Германия – най-голямата икономика на континента, трябва да излязат по-късно днес, следвани от тези за цялата еврозона в петък.

Анализаторите очакват остро забавяне на инфлацията и за двата региона след обръщане на ръста на цените на природния газ, който последва нахлуването на Русия в Украйна миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още