IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочаквано ускорение на инфлацията във Франция и Испания засилва натиска върху ЕЦБ

Потребителските цени във Франция се повишават с рекордните 7,2%, а в Испания – с 6,1%

12:45 | 28.02.23 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията във Франция и Испания неочаквано се ускорява през февруари, увеличавайки натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да прибегне до допълнителни повишения на лихвените проценти и засилвайки политическите рискове за лидерите на двете страни, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени във Франция се повишават с рекордните 7,2% спрямо предходната година, тъй като разходите за храна и услуги нарастват. Инфлацията в Испания се ускорява до 6,1%. Анализаторите очакваха повишаването на цените да остане непроменено на ниво от 7% във Франция и да се забави в Испания.

Ускорението на инфлацията във втората и четвъртата по големина икономики в еврозоната ще затвърди движението на лихвите нагоре с половин процентен пункт, което ЕЦБ планира да направи на своето мартенско заседание. Новите данни подкрепят централните банкери, които твърдят, че са необходими повече големи ходове отвъд това, за да се контролира инфлацията.

Данните накараха инвеститорите на капиталовите пазари за първи път да прогнозират, че лихвата на ЕЦБ по депозитите, която в момента е 2,5%, ще достигне връх от 4%. Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн заяви пред Ройтерс, че централните банкери може да задържат разходите по заеми на високо ниво за известно време, след като достигнат т.нар. крайна лихва.

Служителите на ЕЦБ ще следят данните за инфлацията от целия континент тази седмица, като текущият им фокус е упоритият основен ценови натиск, въпреки че водещият показател за групата от 20 държави се понижава. Данните за еврозоната трябва да бъдат публикувани в четвъртък, като икономистите прогнозират забавяне на инфлацията от 8,6 на 8,3%.

Инфлацията във Франция и Испания се ускорява. Източник: Bloomberg L.P. Инфлацията във Франция и Испания се ускорява. Източник: Bloomberg L.P.

Във Франция гуверньорът на централната банка Франсоа Вилроа дьо Гало смята, че инфлацията е близо до своя пик. След вероятното повишение на лихвения процент с 50 базисни пункта през март неотложността от нови подобни действия от страна на ЕЦБ ще се понижи, изтъкна Дьо Гало по-рано този месец.

Най-големият скок на цените от едно поколение насам се превръща във все по-голямо предизвикателство за президента на Франция Еманюел Макрон, който вече е изправен пред масови протести заради плановете си за основни реформи на пенсионната система. Въпреки че правителството му похарчи огромни суми, за да овладее миналогодишния шок при цените на енергията, натискът върху публичните финанси го принуди да намали подкрепата. В същото време инфлацията се разпространява към стоките и услугите, където държавата не може лесно да се намеси.

В Испания правителството на премиера Педро Санчес ще бъде подложено на по-голям натиск да задържи цените в изборна година, в която се очаква той да се кандидатира за още един мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 6
sssaaa
преди 1 година
Ще я оправят тази стакмистика към края на тази година, като сравняват примерно Ноември месец 2023 срещи Ноември 2022г. Хубавичко ще ни измамят, че ще са привели инфлацията в рамките на 2% и ще са готови с профилактиката на печатницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
Крайно време е, ЕЦБ да почне да разделя инфлацията от спекулата. Убеден съм, че така винаги ще се постигат целите за оптимална инфлация и няма да се налагат никакви спешни мерки и качване на лихвените проценти. А за справяне със спекулата трябва да се предвидят разнообразни регулаторни мерки. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Не ми се мисли който има кредити къде ще му изстрелят лихвите банките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още