IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оказва ли властта натиск върху търговските вериги за забавяне на инфлацията?

20-30% разлика в цената между производител и краен търговец е напълно нормална, казва Николай Вълканов от Сдружението за модерна търговия

10:56 | 23.02.23 г.
Оказва ли властта натиск върху търговските вериги за забавяне на инфлацията?

Има координиран, масивен натиск от целия репресивен държавен апарат върху търговските вериги с цел да се понижи инфлацията в страната, без да има разбирането, че тази инфлация е продукт на много сложни и комплексни причини и тя не е изолирано явление. Това смята Николай Вълканов от Сдружението за модерна търговия, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му успокоението на цените, което се наблюдава през последните два месеца, до голяма степен е за сметка на търговските маржове. „Каквито и усилия да полагат за намаляване на инфлацията търговците на дребно, в крайна сметка техните възможности да правят това са ограничени. Въпрос на преговори доставчик – търговец е да се положат допълнителни усилия за намаляване на цените“, посочи той.

„Как можем изобщо да търсим отговор на въпроса могат ли да се понижат цените по веригата на доставка при положение, че постоянно се обсъжда забраната за износ на зърно до трети страни, забраната за износ на мляко, очевидно имаме проблем с доставките на плодове и зеленчуци“, коментира Вълканов. 

Той отбеляза, че високите цени на енергията и липсата на работна ръка затрудняват производството на оранжерийни плодове и зеленчуци. „Вносът е затруднен, защото проверките се бавят по границите с дни“, посочи гостът.

Той смята, че не е имало държавен анализ дали въобще има проблем с цените на стоките на дребно и по кои категории. "20-30% разлика в цената между производител и краян търговец е напълно нормална и така се работи в целия свят", заяви той.

„Ако твърдим, че има проблем, трябва да се види има ли проблем и къде точно по веригата е този проблем. В момента фокуса е изцяло върху крайния търговец, само че назад по веригата може да има и други проблеми“, каза събеседникът.

Според Вълканов в момента бизнес средата у нас не се подобрява, а пример за това е конкретна намеса на свободния пазар и случващото се по отношение на целта на страната за членство в еврозоната. „С такъв тип брутални практики и намеси няма как да убедим когото и да било, че тук има пазарна икономика“, смята той.

„Членство в еврозоната не генерира рязко подобряване на живота. То трябва да е съпътствано с дълбоки реформи, които у нас се бавят. Голямата задача тепърва предстои пред нас“, коментира гостът. И добави, че се изискват и допълнителни усилия в посока реформиране на икономиката в ключови сектори, които буксуват, както е с пазара на труда, както и да текат и усилия за Шенген.

Вълканов направи прогноза и накъде ще се движат цените на основни хранителни стоки. Според него може да има поевтиняване при млечните продукти, но не и при червените меса.

„Когато има периоди на много рязко покачване на цените на фуражите, производителите започват да намаляват стадата. Това създава свръхпредлагане, потиска цените надолу до момента, в който месото се изкупи, свърши, стадата вече са намалели, производството е по-малко…, а възстановяването на стадата отнема между шест месеца и две години. Напълно обективно би било да се очаква поскъпване при червените меса“, обясни гостът.

И добави, че всичко това са изцяло пазарни процеси, базирани на бизнес логика и на бизнес цикъл, които би трябвало да бъдат обяснявани на хората.

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още