IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК търси информация за тайни картели при търговците на храни

Комисията за защита на конкуренцията провежда предварително проучване заради високите цени на храните

11:43 | 22.02.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Във връзка с проучването за нелоялна конкуренция при цените на храните, което бе обявено миналата седмица, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е изискала информация и доказателства от държавни органи и от производители и доставчици на хранителни продукти за отношенията им с търговските вериги, които предлагат хранителни продукти на крайни потребители.

С особено внимание ще се разглежда поведението на търговските вериги, което пряко засяга формирането на цените към крайните потребители, информират от Комисията.

Преди дни Комисията за защита на конкуренцията обяви, че започва предварително проучване за нелоялна конкуренция при цените на храните по повод зачестилите съобщения в медиите и сигнали на потребители за увеличаване на цените на основни хранителни продукти в магазинната мрежа и преди всичко в търговските вериги на територията на страната.

Предварително проучване е по глава Седма (Забрана за нелоялна конкуренция) и Глава Седма "б" от Закона за защита на конкуренцията (Забранени търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти). То обхваща предлагането, ценообразуването и етикетирането при хранителните и селскостопанските продукти.

В случай че от събраните информация и доказателства възникнат основателни съмнения за извършени нарушения на ЗЗК, представляващи нелоялна конкуренция, забранени търговски практики или забранени споразумения (картели), Комисията ще се самосезира, за да санкционира и прекрати неправомерните действия, уверяват от антимонополния орган.

В борбата срещу антиконкурентните практики на пазарите на хранителни стоки в страната, Комисията търси съдействие и насърчава всеки, който разполага с информация и/или доказателства за евентуално антиконкурентно поведение на пазарните участници, да ги предостави на електронен адрес delovodstvo@cpc.bg или посредством анонимния електронен канал за подаване на сигнали на интернет страницата на КЗК -  www.cpc.bg/signals.

Комисията припомня и възможността за предоставяне на информация и доказателства относно таен картел във връзка с Програмата за освобождаване от санкция или намаляване на санкциите.

От КЗК напомнят също, че доставчиците на хранителни и селскостопански продукти могат да инициират производство срещу купувачи (вкл. и търговски вериги), като самоличността им бъде запазена в тайна съгласно Вътрешни правила за запазване самоличността на лица, чиято самоличност се иска да бъде запазена в тайна в производства за установяване на нарушения.

В началото на февруари служебният министър на икономиката Никола Стоянов обяви, че властите започват масирани проверки на търговските вериги заради отчетени от тях свръхпечалби. След анализи служебното правителство е стигнало до извода, че има някакъв проблем и трябва да се намеси и затова са предприети и мерки, които да осветлят процеса по увеличаването на цените.

Срещу спекулата при храните служебното правителство „Донев 2“ въведе ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките на храни - от производителя до щандовете в магазините.  „Установихме разлика между цените от производител, през търговеца, до щанда в магазина от 20% до 30% и повече“, посочи тогава премиерът. 

Според Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия, кампанията на държавата срещу ценообразуването е насочена изцяло срещу веригите и то без конкретни доказателства. Според него през цялото време се говори за анализ на пазара и цените, а никой не показва този анализ.

"Всяка намеса на свободния пазар потенциално е взривоопасна", каза той по БНТ преди няколко дни. Той подозира, че по-скоро става въпрос за административен натиск и заяви, че за това дали има нелоялни търговски практики трябва да установят контролните органи.

Вълканов каза, че според статистиката цените на храните за 2022 г. са увеличени с 28% още при производителя. От сдружението призовават цените да се проверяват по цялата верига - от производителя до щанда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Какви проверки правите? ЕлБи Булгарикум намали цените на кашкавалите с 30%+ и веднага директорът беше уволнен от ресорния министър: https://***.investor.bg/a/516-politika/369856-dkk-e-vzela-reshenie-da-osvobodi-nikolay-marinov-kato-rakovoditel-na-el-bi-bulgarikumЕто това е нагледен пример как се борите със спекулата. ЕлБи да престане да продава във веригите. Има си магазини - който иска купува с 30% надолу най-качествените млечни изделия. Който иска висока цена и лошо качество - Била, Кауфла ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още