IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват проверки на търговските вериги у нас заради цените

Служебното правителство ще се бори с нелоялните търговци чрез платформа за обмен на информация за случващото се на пазара, съобщи икономическият министър

10:39 | 08.02.23 г. 13
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Започват масирани проверки на търговските вериги заради отчетени от тях свръхпечалби, съобщи по bTV служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Относно борбата със спекулата и увеличаващите се цени в страната той обясни, че правителството работи повече от три месеца по тази тема. Министърът напомни, че е провел няколко срещи с вериги за хранителни стоки и други участници на пазара, а след направените анализи служебното правителство вече е имало повече доводи за предприемане на мерки.

„По веригата много от участниците са се презастраховали и са си вдигнали маржовете в тези по-несигурни времена заради новия скок в цените. Сега обаче считаме, че компенсациите за електричество за бизнеса са ясни, цените на газа са овладени, цените на горивата спаднаха, отложихме и въвеждането на тол таксите с шест месеца. Има много фактори, които би трябвало да доведат до намаляване на цените, но виждаме, че това не се случва“, коментира Стоянов.

По думите му през последните дни има ново покачване на цените и затова служебното правителство е стигнало до извода, че има някакъв проблем и трябва да се намеси.

Министърът се надява, че предприетите мерки ще осветлят процеса по увеличаването на цените и те ще се променят, след като властта обяви мерки срещу спекулата. Той потвърди, че държавата ще се бори с нелоялната конкуренция и смята, че при някои от търговците с храни има свръхпечалби.

„Властта иска да се работи по нов закон за търговията с храни. Там ще се дефинира какво е нелоялна конкуренция и ще се дадат повече правомощия на контролните органи. Няма да се нарушава свободната търговия, но ще се засили контролът, за да работят спокойно лоялните търговци“, категоричен е Никола Стоянов.

Той обясни, че ще се въведе електронна платформа, чрез която всички институции ще си говорят – Агенция „Митници“, Комисията за стокови борси и тържища, и големите хранителни вериги.

Що се отнася до сравняването на цените в нашата страна и в другите държави, той заяви, че е по-добре да се сравняват печалбите на търговските вериги няколко години назад във времето и сега. Според него това ще покаже дали има спекула.

Икономическият министър е на мнение, че мярката от 25 стотинки за горивата и „до днес можеше на работи“, но разкри, че депутатите изненадали властта, като я премахнали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
До: SnaGiАко не се наливаха толкова пари без покритие нямаше да има и такива цени,защото у хората нямаше да и толкова пари.В България има картели, монополи,олигополи,защото няма силно местно производство+налице е основно внос+малко население с ниски доходи.За да има ниски цени ти трябва много производители,или държавата да инвестира в местно производство,с дотации.Така се свалят цени,защото вноса вече има и конкуренция,а сега малко местни дерибеи,и много внос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 3
doba
преди 1 година
До: SnaGi: 'Вероятно има', ама като минавам покрай тях - няма... Колкото до 'но е правилно да следи за картелни споразумения', хабцолютно съм съгласен! А АКО това е действителната цена, какво правим? Имитираме дейност??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
SnaGi
преди 1 година
До: doba, Вероятно има, както и млечните имат и правят някакви ограничения обороти с оглед на отделечеността им от крайните клиенти. Въпросът е, че нас дребните потребители това не ни интересува много. Малцина ще са тези, които ще идат до фермата на десетки/стотици км да си купят 10 яйца, до друга ферма да си купи мляко или месо. За нас е важното в големите вериги какво и на каква цена идва. Неправилно е държавата да регулира цените, но е правилно да следи за картелни споразумения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: nkavrakov1982 и кой ще ги хване за гушите... само глей след два месеца как връщаме мутрата-дпс-бсп на власт... демократично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 1 година
предизборни безсмислици на политическия офицер... но кво да праеиш, електората все оше кълве на това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 6
doba
преди 1 година
До: SnaGi: 'председателя на птицевъдството в БГ.' що не отвори магазин пред яйце-фермата ? Пуска яйцата по 35ст и 'понеже количествата са големи' прави едни хилки и милки? Така и при млечните продукти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
SnaGi
преди 1 година
Въпроса не е за наличната световна инфлация, проблема е в надуването на инфлацията от картелни споразумения на големите участници на пазара. Точно тези неща държавата има правомощия да контролира. Вчера имаше интервю с председателя на птицевъдството в БГ. Казва себестойността на едно яйце е 30ст, ние сме доволни и 1ст печалба на яйце да имаме, понеже количествата са големи. Как така от нашата ферма до щанда цената им отива от 50-70ст на яйце? Дали няма картел? Така е и при млечните продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Ако гражданите хванат за гушите продажната политическа класа,повярвайте ми проблемите ще се решат или поне ще се минимизират за има няма година .Тези наглеци там горе са си за трепане ,който каквото и да си говори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Всеки гражданин на тя държава трябва да разбере че правителството ,без значение КОЕ ,е ГЕНЕРАТОР НА ИНФЛАЦИЯ ПРЕЗ ХАРЧОВЕТЕ КОИТО ПРАВИ БЕЗРАЗБОРНО И БЕЗ ЦЕЛ !ГЕРБ наляха парите през Ковид ,но това беше в унисон с наставления от вън ,защото в цяла Европа виждаме какво се случва ,сега Европейската банка обвинява войната че имало инфлация ,а ТЕ наляха парите ,трилионите БЕЗ покритие ,правителствата и бълграското такова бяха в схемата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
До: Repoman Като прочета някоя подобна простотия като вашият епистоларен шедьовър, винаги се сещам за безсмъртния лаф : разбрала ти *** от кладенчова вода..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още