IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството въвежда механизъм за контрол по веригата на доставките на храни

Установена е разлика в цените от производител, през търговец до крайния потребител от 20-30%

15:10 | 07.02.23 г. 10
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Служебното правителство „Донев 2“ ще въведе ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките на храни - от производителя до щандовете в магазините. Ще се разработи механизъм за контрол от производителите до хипермаркетите и малките магазини. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев след проведената в Министерския съвет среща, на която заедно с министри и представители на различни институции е извършен анализ на ценообразуването на хранителните стоки.

„Установихме разлика между цените от производител, през търговеца, до щанда в магазина от 20% до 30% и повече“, посочи премиерът. 

Донев отбеляза, че въпреки стабилизирането на транспортните разходи, горивата и енергоносителите не е последвало поевтиняване на хранителните продукти. Анализът по ведомствата за формирането на цените е показал, че от вносител до търговец на едро нарастването на цената е в нормални граници, но изведнъж разликата се усеща в магазините на дребно, където нарастването е с 20-30%. „Това говори, че има проблем във веригата от търговеца на едро до този на дребно", каза служебният премиер.

Той поясни, че контролният механизъм ще важи за всички - независимо дали са магазини на големите търговски вериги или малки квартални магазини. 

Гълъб Донев увери, че държавата няма да се намесва на свободния пазар. Целта е гражданите да участват в контрола от производител до щанда без нарушаване на пазарните правила.

„Няма да нарушаваме създадените механизми и правила за свободна конкуренция и честни търговски практики. Ще покажем нелоялните търговски практики. Ще покажем движението на стоката през митниците, НАП, през логистичната верига до магазините. Ще проследим не само формирането на цена, но и формирането на печалбите“, каза премиерът.

Той заяви, че властите ще бъдат безкомпромисни в контрола по веригата – от производителите, през логистичните вериги на доставки, до щанда в магазина.

„Искаме да гарантираме, че българският потребител е осведомен ценово и за качество, за да имаме пълна сравнимост на пазарите в ЕС и у нас. Този мониторинг ще бъде ежедневен", допълни Донев. И посочи, че правителството ще подготви и предложения в законодателството, които да вкарат в правни норми търговията с храни.

"В България 30 години до днес нямаме закон за търговията с храни. Ще дадем нормативно определение за нелоялна търговска практика. Няма да нарушаваме свободния пазар и конкуренция, но няма да толерираме необосновано нарастване на цените по цялата търговска верига", заяви премиерът.

Ще бъде създаден сайт, на който гражданите да получават актуална информация по темата, за да правят по-лесно съпоставка между цената и качеството на определени хранителни продукти. Гражданите ще се информират за цените на храните у нас и в ЕС и какви са резултатите от ежедневния мониторинг. 

Второто служебно правителство на Гълъб Донев ще се фокусира върху овладяването на цените на хранителните стоки. Това беше и една от основните задачи, която кабинетът получи от президента при встъпването в длъжност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Абсолютни про,стотии.И ако наистина са само 20-30% това нищо не е. Надявам се, всички са наясно,че ако една стока е излязла от производителя за 10 лв на кг и стига до потребителя за 12,50 лв на кг, това ни най-малко не означава 2.50 лв чиста печалба..Ама така е, като ни управляват илитерати-демагози и популисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Аз например искам да се осветли цялата щатна таблица на всички длъжности във всички министерства и агенции , искам да са видими всички видове доплащания към заплатите също , искам да са видими и всички служебни коли и километрите които навъртат ... Имам силни съмнения , че се укриват от данъкоплатците определени значителни разходи в наш ущърб ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
Осветляването на търговските надценки може да се манипулира ... Това първо . В един магазин може да продават едно пале с олио на седмица , а в друг по 4 касетки . Това второ . Ама разходите за заплати и наем да са съизмерими ... :))) ... Има заигравка и в грамажите на предлаганите стоки , има заигравка и в рецептите на приготвяне на различни продукти . От базовите цени има и търговски отстъпки . В хранителните стоки няма монопол в нищо , а всички цени са изпилени до безобразие ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
"Ще бъде създаден сайт, на който гражданите да получават актуална информация по темата, за да правят по-лесно съпоставка между цената и качеството на определени хранителни продукти."Ако това се направи Била или ще трябва да махнат 30% надценка или ще трябва да продават бизнеса си в България :))) Честно казано не виждам нищо лошо в това както има и страница за цените на горивата. Аз купувам само най-евтиното от проверени бензиностанции с висок рейтинг и пак съм 30ст под ОМВ с години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
http://mks-online.ru/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
alex8712
преди 1 година
До: sssaaa Там е заровено кучето, отвличане на вниманието :) След 5ти февруари Лукойл може да пласира дизел и т.н. само на българския пазар - предвид скромния му размер цените би трябвало да се сринат. Интересно дали ще има намаление на цената, след като Лукойл запълни де що склад има, и се принуди да залее пазара с евтин дизел. Да видим тогава какви глупости ще измислят експертите от петролната и газова асоциация защо цените не падат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
doba
преди 1 година
Подозирам, че след мъдрата намеса на Гълъба и Льотчика цените ще се покачат още...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: sssaaa не сме пазарна икономика, все едно днес се будиш от 100 годишен сън :):) Тук е фраш с картели и всевъзможни монополи. И храни, и бензин и кво се сетиш още!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 6
sssaaa
преди 1 година
Сега не разбрах, пазарна икономика ли сме или не? Конкунрентност има ли, няма ли? Вместо да си губят времето с глупости да бяха оправили горивата, Руския сор Урал е под 50$, а ние си го плащаме като за Сашовския, дет е 80$ за барел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 12
evlogi
преди 1 година
Що за безсмислица...Няма как да налагат и контролират цени, слава богу и не могат, пази боже и да не им дадат подобни правомощия, явно цялата тази простотия е да фърлят прах в очите на електората,че вършат нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още