IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните цени на храните са стигнали исторически връх през 2022 г.

Индексът на храните на ООН все пак отчита спад през декември за девети пореден месец

12:24 | 06.01.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Световните цени на храните са намалели през декември, отбелязвайки девети пореден месец на спад, но са се повишили с над 14% през 2022 г. спрямо предишната година, достигайки исторически връх, съобщи агенцията по прехрана на ООН в петък.

Индексът за цените на храните на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO), който след международните цени на повечето световно търгувани хранителни суровини, е достигнал 132,4 пункта миналия месец спрямо ревизираните 135 пункта през ноември, съобщава Ройтерс.

Първоначално бе обявено, че през ноември индексът е бил на ниво от 135,7 пункта.

За 2022 г. като цяло основният индекс е стигнал средно 143,7 пункта, с 18 пункта или 14,3% повече спрямо 2021 г. и най-високото ниво от старта на индекса през 1990 г.

Спадът през декември се дължи на стръмното понижение на международните цени на растителните масла, както и на известни намаления при зърнените храни и месото. Той обаче е бил ограничен от леките поскъпвания на захарта и млечните продукти, заяви FAO.

Цените на храните се вдигнаха след инвазията на Русия в Украйна през февруари миналата година заради опасения за прекъсване на търговията през Черно море. Поскъпването беше частично ограничено от подкрепената от ООН сделка за канал на износ на зърно от Украйна.

FAO заяви миналата година, че разходите за внос на храни през 2022 г. ще накарат по-бедните страни да намалят обема на внос.

Индексът за цените на храните включва средната стойност на индексите на цените на месото, млечните продукти, зърнените култури, растителните масла и захарта, претеглени към средните дялове на износа на всяка от групите за 2014-2016 г., се казва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още