IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти очакват поевтиняване на храните скоро

Има спад на потреблението, посочи Лъчезар Богданов, а проф. Гарабед Минасян потвърди, че неспазване на конкуренцията между производителите изкривява цените

15:00 | 07.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Скоро се очаква да започне намаляване на цените на храните. Това прогнозираха по БНТ икономистите проф. Гарабед Минасян и Лъчезар Богданов.

Според Минасян в България се злоупотребява с понятието „спекула“. По думите му трябва да се следи спазването на конкуренцията между отделните производители. Той е категоричен, че неспазването ѝ изкривява цените.

Проф. Минасян е убеден, че политиката на Европейския съюз е ефективна по отношение на овладяването на инфлацията.

„Прогнозите за инфлация оказват въздействие на производителите, които калкулират бъдещото увеличение в цените и това се отразява на крайния потребител", посочи той и подчерта, че високата инфлация и стагнацията оказват негативно влияние върху икономиката. – "За Европа е лошо да има рецесия. Европейската централна банка направи всичко възможно, за да ограничи инфлацията.“

Гарабед Минасян заяви, че държавата може да направи малко по отношението на инфлацията. „Тя ще изпреварва тази, която е в еврозоната, защото имаме най-ниското ценово равнище, 55% от европейското. Комисията за защита на конкуренцията е необходимо да си върши добре работата, дори и в банковата система“, коментира икономистът.

Лъчезар Богданов потвърди, че има спад на потреблението: „Има загуба на покупателната способност. Цените падат. Почти се върнахме на стойностите отпреди войната. Това е свързано с понижаването на цените на енергоресурсите. Вероятно цените ще продължат да поевтиняват следващите няколко месеца. Ако това не се пренесе до крайния потребител, трябва да се запитаме „Защо?“, заяви Богданов.

Той очаква, че скоро ще започне понижение на цените: „Преди време имахме „търгуване на страх“ в първите месеци на войната в Украйна. Сега нещата се успокоиха. Предстоят месеци на отрезвяване. Доходите на някои хора достигат, на други не достигат цените на продуктите. Добре е, че катастрофичните прогнози не се сбъднаха“, отбеляза икономистът.

Проф. Минасян е на мнение, че правителството трябва да стимулира икономическата динамика, но не го прави. „Липсва стремеж за използване на фискалната политика по начин, който може да стимулира икономическата динамика“, смята той.

Двамата икономисти са категорични, че ”без бюджет не може да се кара вечно”, защото това не се отразява благоприятно на икономическото развитие на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още