IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Да се въвежда таван на цените е безумие

Защо трябва да внасяме, а да не развиваме късите вериги, коментира доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН

13:18 | 07.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Евентуалното въвеждане на таван на цените е "безумие, това е глупост", заяви пред Bulgaria ON AIR доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН, след като служебният министър на икономиката Никола Стоянов обяви, че до две-три седмици всяко едно от ведомствата ще предприеме мерки за намаляване на цените.

Не може да има натиск на цените административно, коментира Боюклиев. По думите му спекула няма, но има картели и държавни регулации, които Агенцията за храните трябва да следи.

Икономистът дори прогнозира, че може да има обратен ефект и да се стигне до повишаване при някои цени.

Доц. Боюклиев напомни, че има три вида цени – цена на производство, фермерска цена и цена на дребно, като употребената дума "спекула", свързана с повишаването на цените, не съществува в българското и европейското законодателство.

Той е категоричен, че не може да има натиск на цената административно и даде пример със зърното, за чието производство вече е използвана скъпа енергия и азотни торове. Икономистът препоръча да има мерки, които да подпомагат бизнеса за тока, но настоява те да са целенасочени.

"Ако моят ток е да поддържам казино, не е необходимо да ми се помага, то е достатъчно печелившо. 30% от хляба в големите градове, това са веригите, защо трябва да освобождаваме вносните продукти от ДДС?! По-добре това ДДС да се събере и да се насочи към българския производител, за да имаме българско зърно, хляб. Трябва да се направи диференциране между хляб и хляб", препоръча доц. Боюклиев.

По думите трябва да се подпомагат определени сектори. Той потвърди, че изкупната страна понякога е по-ниска от производствената, и това поставя въпроса пред производителите как да продават зърното и млякото, и има ли смисъл да се държат животните, след като ще се хранят със скъп фураж.

„Внасяме зеленчуци, в същото време говорим за устойчиво развитие, "зелена сделка". Защо трябва да внасяме, а да не развиваме късите вериги“, риторично попита той и даде за пример Румъния, която създава пояси с производители на зеленчуци.

Според експерта от Института за икономически изследвания към БАН трябва дългосрочна и умна политика. Той прогнозира, че тогава цените ще бъдат поносими. „Възможно е някои неща да ги внасяме, но да помогнем на нашия зърнопроизводител, за да имаме евтин фураж и тогава яйцата няма да поскъпнат“, добави Огнян Боюклиев.

Той смята, че в момента трябва да се обърне внимание на това как да приближим млекопроизводителите до потребителите чрез преработка и кооперации. „Ще имаме по-евтина зърнена реколта и аз смятам, че тази година ще се успокоят цените, но това зависи отново от политиката на правителството. За да има хубави истински продукти на пазара на поносими цени, трябва да има аграрна политика", заяви още той.

Какво е реалното производство на млечни продукти от българско мляко? При кои продукти може да паднат цените в близките седмици? Ще останат ли автентични български продукти на пазара? Има ли презапасяване с храни? Какви мерки трябва да се вземат за стимулиране на биопроизводството?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още