IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените в селскостопанския сектор в ЕС скачат през 2022 г.

Най-силно сред суровините са поскъпнали зърнените култури, яйцата и млякото

23:04 | 12.01.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Цените на земеделските стоки са били значително по-високи през 2022 г. в сравнение с предишната година за почти всички основни продуктови категории, както и за основни селскостопански суровини, показват първите оценки на европейската статистическа служба Евростат.

Основните причини за повишаването на цените са три. Първата са сътресенията на световните селскостопански пазари вследствие на инвазията на Русия в Украйна. Двете държави са основни износители на зърно, пшеница, царевица, маслодайни семена и торове.

Втората причина е широко разпространената суша, която се очаква да намали добива от култури, включително фуражни култури като сено, използвано като храна за добитък.

Третата причина е друг инфлационен натиск, включително от разходите за енергия, заради действията, предприети за излизане на ЕС от зависимостта от руски изкопаеми горива.

Данните на Евростат показват, че средната цена на земеделските стоки като цяло (продукция) в ЕС се е увеличила с 24% между 2021 и 2022 г. Остър ръст на цените се вижда при зърнените култури (45%), яйцата (43%) и млякото (31%). На практика се увеличават цените на всички продуктови групи с изключение на плодовете (-3%).

Големи повишения се отчитат и при средните цени на стоки и услуги, ползвани в момента в земеделието (например вложения, които не са свързани с инвестиции). Има 30% увеличение на „кошница“ средства за селскостопанско производство спрямо 2021 г. В рамките на тази кошница значително поскъпват торовете и подобрителите на почвата (87%) и енергията и смазочните материали (59%).

Местни тенденции

За да се илюстрира широко разпространените поскъпвания в ЕС, Евростат се фокусира върху зърнените храни, яйцата и млякото – трите продукта с най-голям среден ръст в ЕС през 2022 г.

Средните цени на зърнените култури като цяло (съвкупност, която обхваща пшеница, ечемик, царевица, ръж и овес, както и други видове зърнени култури) са се увеличили във всички страни от ЕС между 2021 и 2022 г. Темпът варира от 33% в Австрия и Нидерландия и 34% в Латвия до 67% в Унгария и 70% във Финландия.

Цените на яйцата са се повишили във всички страни на ЕС между 2021 и 2022 г. Те са поскъпнали с от 6% в Люксембург и 7% в Кипър и Гърция до 68% в Нидерландия, 74% в Белгия и 76% във Франция.

Сушата навсякъде в ЕС през 2022 г. е намалила наличността на свежа трева като храна най-вече за млечните крави. Поскъпване на млякото се вижда във всички страни в ЕС, от сравнително ограничено (3% в Кипър) и 9% в Малта до около 50% в Белгия, Литва, Унгария и Латвия.

Цени на млякото в страните от ЕС. Графика: Евростат Цени на млякото в страните от ЕС. Графика: Евростат

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още