IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на пресните храни във Великобритания достигна 17-годишен връх

Данните ще мотивират АЦБ да продължи с агресивното покачване на лихвите

12:53 | 02.11.22 г.
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Цените на пресните храни в британските супермаркети нараснаха с 13,3% на годишна база през октомври, записвайки най-голямото си годишно повишение, откакто се води статистиката от 2005 г. насам, съобщи Британският консорциум за търговия на дребно (BRC), цитиран от Ройтерс.

Широкият индекс на BRC за инфлацията при цените в магазините е нараснал с 6,6% през октомври от 5,7% през септември, докато поскъпването при храните е достигнало 11,6%.

„Беше труден месец за потребителите, които не само бяха изправени пред по-високи сметки за енергия, но и пред по-скъпа потребителска кошница“, каза главният изпълнителен директор на консорциума Хелън Дикинсън.

Официалният измерител на инфлацията във Великобритания – покриващ редица стоки и услуги, включително поскъпващата енергия – се върна на 40-годишния си връх от 10,1% през октомври, като Английската централна банка (АЦБ) очаква той да достигне връх от близо 11% този месец.

Предстои в четвъртък (3 ноември) АЦБ да проведе заседание, като очакванията са регулаторът да одобри най-голямото лихвено увеличение от 33 години насам. Икономистите, анкетирани в анкета на Bloomberg, смятат, че основната лихва на АЦБ ще достигне над 4% в началото на 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още