IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед и АЦБ с нов опит да победят инфлацията

Очаква се двете централни банки да увеличат лихвите с по 75 базисни пункта, като за АЦБ това ще е най-голямото увеличение от 33 години насам

10:54 | 31.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Битката на централните банкери срещу инфлацията продължава, като тази седмица Федералният резерв на САЩ и Английската централна банка (АЦБ) може да увеличат лихвите си със 75 базисни пункта (б.п.). Очакванията са и двата регулатора да повишат лихвите с по толкова, като за Фед това ще е четвъртата поред такава стъпка, а за АЦБ - най-голямото увеличение от 33 години насам.

И за двата регулатора тазседмичните решения вероятно ще са само демонстрация за това, което тепърва предстои, а именно - още парично затягане. Икономистите, анкетирани в анкета на Bloomberg, смятат, че федералната лихва ще достигне 5% до март 2023 г., а тази на АЦБ - над 4%.

"На фона на факта, че архитектите на хаоса вече не са на власт, а рисковите премии по британските активи намаляват, натискът върху АЦБ да действа агресивно намаля", смята Дан Хансън от Bloomberg Economics.

Според главния икономист на Oxford Economics Андрю Гудуин Комисията по парична политика в АЦБ все още е изправена пред трудната задача за балансирани решения.

"Много икономически показатели се влошиха от последната среща на комисията през септември, но пазарът на труда остана затегнат, а ръстът на заплатите - силен", каза Гудуин, цитиран от Ройтерс.

Решения на централни банки в следващите дни. Източник: Bloomberg L.P. Решения на централни банки в следващите дни. Източник: Bloomberg L.P.

Последните данни показаха, че инфлацията във Великобритания е достигнала двуцифрено равнище от 10,1% през септември - движение, което сви продажбите на дребно, както и плановете за коледни подаръци тази година.

Междувременно инфлацията в САЩ остава висока - миналата седмица стана ясно, че основният ценови индекс на разходите за лично потребление (PCE) -предпочитан от Фед измерител на инфлацията - е нараснал с 0,5% на месечна база и с 5,1% на годишна база през септември. Месечното увеличение е спрямо очакванията на икономистите от Dow Jones, докато годишното покачване е било малко под прогнозите за 5,2%.

Освен Фед и АЦБ тази седмица се очаква и решение на Австралийската централна банка заедно с изказвания на редица централни банкери, в т.ч. Тиф Маклем от Канадската централна банка, Ейдриън Ор от централната банка на Нова Зеландия, Филип Лейн от Европейската централна банка (ЕЦБ), Йоахим Нагел от Германската централна банка (Бундесбанк) и други.

На фокус ще са и предварителните данни за продажбите на дребно и активността на фирмите, както и тези за инфлацията през октомври. В понеденик предстои да стане ясно с колко се е ускорила инфлацията в Европа, след като миналата седмица ЕЦБ повиши лихвите със 75 б.п. - ход, с който депозитната лихва достигна най-високото си ниво от 2009 г.

Ето какво още ще следим в следващите дни:

Понеденик ще започне с данни за промишленото производство на Южна Корея през септември и за продажбите на дребно в Япония. Данни за търговията на дребно се очакват още и в Австралия. Китай ще публикува статистика за активността във фабриките и фирмите за услуги.

Във Великобритания ще стане ясно с колко са поскъпнали жилищата, докато в Испания и Германя се очакват данни за продажбите на дребно през септември. За региона на Европа се очакват предварителни данни за брутния вътрешен продукт (БВП) и за потребителската инфлация през октомври.

По-късно през деня главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн ще направи изказване.

Във вторник ще има данни за търговския баланс на Южна Корея и за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в производството на Китай.

Австралийската централна банка ще вземе решение за размера на лихвения си процент. Същия ден Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, ще проведат заседание, на което се очаква поредно намаление в добива.

В ранния следобед се очаква статистика за пазара на труда в САЩ и за PMI индекса през октомври.

Третият ден от седмицата ще започне с пресконференция от централната банка на Нова Зеландия и с изказване от централния банкер Ейдриън Ор.

Коментар се чака и от ръководителя на Канадската централна банка Тиф Маклем.

Южна Корея ще публикува данни за потребителската инфлация през октомври, а Япония - доклад от последното заседание на централната си банка.

В Европа се очакват данни за движението на PMI индекса в производството през октомври.

В САЩ ще има информация за новооткритите работни места извън селскостопанския сектор през октомври, а късно вечерта българско време Фед ще вземе решение за паричната си политика.

В Русия се очакват данни за продажбите на дребно и безработицата.

В четвъртък борсите в Япония ще са затворени поради отбелязването на национален празник. Австралия ще публикува данни за търговския си баланс през септември, докато в Хонконг, Китай, Индия и Русия се очаква информация за индекса на мениджърите по поръчките.

През деня се очакват изказванията на редица централни банкери, в т.ч. Йоахим Нагел от Бундесбанк, Кристин Лагард от ЕЦБ, Фабио Панета от ЕЦБ, Андрю Бейли от АЦБ и други.

АЦБ ще вземе решение за лихвения си процент, а малко преди това ще има данни за бизнес активността в страната.

САЩ ще публикуват ежеседмичните си данни за пазара на труда, докато в съседна Канада ще стане ясно с колко е нараснал износът и вносът на страната.

В Петък ще стане ясно свила ли се е бизнес активността в Европа, като първите данни ще бъдат за Италия, Германия и Франция. В САЩ ще стане ясно нараснала ли е безработицата през октомври, а същата статистика се очаква и за Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
julian12
преди 1 година
ФЕД и АЦБ освен да правят поразии друго не могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Иван Митев
преди 1 година
Сега се употребява създаващ щети метод за държавна финансова политика. Министерството на финансите влияе за лоша промяна на покупателната способност на националната валута. В съответната държава, финансовата неправилност причинява сегашната инфлация. При създадените условия, дори с най-добро политическо желание е невъзможен устойчив държавен просперитет. Централната банка е некомпетентна за прекратяване на сегашната инфлация.Без компетентност е невъзможно успешно прекратяване на инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още