IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Очакванията за големи лихвени повишения ще навредят на икономиката

Предстои да видим дали лихвите ще трябва да бъдат покачени с толкова, колкото са прогнозите на финансовите пазари, каза зам.-управителят на банката

19:50 | 20.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Очакванията на инвеститорите за големи лихвени повишения от Английската централна банка (АЦБ), направени заради фискалните планове на премиера Лиз Тръс, ще нанесат "доста значителен" удар върху икономиката. За това предупреди заместник-управителят на АЦБ Бен Броудбент, цитиран от Ройтерс.

В своя реч той заяви, че не е ясно колко точно правителствените планове за таван на цените на енергията ще допринесат за инфлационния натиск в средносрочен план, след като схемата бе драстично свита от новия финансов министър Джереми Хънт.

"Комисията (по парична политика към АЦБ) вероятно ще реагира сравнително бързо на новини за фискална политика", каза Бродбент в своя реч в Imerial College в Лондон.

"Предстои да видим дали лихвите ще трябва да бъдат покачени с толкова, колкото в момента се очаква от финансовите пазари", допълни банкерът.

Въпреки че в последните дни се понижиха, прогнозите на пазарите за връх от около 5,25% на лихвата "са до известна степен най-голямото покачване на пазарните лихви между прогнозите на комисията, откакто тя бе създадена", кза Броудбент.

"Ако лихвите достигнат 5,25%, като се имат предвид мултипликаторите на политиката, общото въздействие върху брутния вътрешен продукт (БВП) в целия затягащ цикъл би бил под 5% - от които само една четвърт вече е реализирана. Това би нанесло доста значителен удар върху търсенето в следващите няколко години", каза банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още