IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: АЦБ може отново да отложи продажбите на облигации

Причина за евентуалното решение е "силно затрудненото" положение на облигационните пазари

11:21 | 18.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Английската централна банка (АЦБ) вероятно ще отложи началото на продажбата на милиарди паундове държавни облигации, насрочена за 31 октомври, за да помогне за стабилизирането на облигационните пазари след провалилия се "мини" бюджет на правителството, пише Financial Times (FT), цитиран от Ройтерс.

На фона на сътресенията на финансовите пазари АЦБ вече отложи веднъж старта на програмата си, с която цели да продаде държавни ценни книжа (ДКЦ) на стойност 838 млрд. паунда (954,90 млрд. долара). Преди това програмата трябваше да започне на 6 октомври.

Според информацията на FT топ централните банкери в АЦБ са били на мнение, че е необходимо отлагане, тъй като облигационните пазари се намират в "силно затруднено" положение през последните седмици - мнение, което е подкрепено и от Комисията по финансова политика на банката.

Миналия уикенд управителят Андрю Бейли посочи, че към момента АЦБ не използва притежаваните от нея облигации като активна част от паричната политика и че лихвата продължава да е основен инструмент за намаляване на инфлационния натиск.

Причина за сътресенията на пазарите стана представения преди месец "мини" бюджет на бившия финансов министър на Великобритания Куаси Куартенг. Той включваше и значителни данъчни намаления, за които не бе ясно как ще бъдат финансирани, а това предизвика опасения, че може да се наложи изтеглянето на държавни заеми - ход, който би допринесъл за вече високата инфлация в страната и кризата с издръжката на живот.

Недоволството доведе до назначаването на нов финансов министър Джеръми Хънт, който задраска всички предложения за данъчни намаления и пое ангажимент да възстанови доверието на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още