IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ разширява спешната си програма в подкрепа на пазара на облигации

Лондон удвоява обема на покупките на облигации. В дългосрочен план инструментът трябва да облекчи ликвидния натиск върху банковите клиенти 

12:24 | 10.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Английската централна банка (АЦБ) предприе в понеделник действия за успокояване на опасенията, свързани с изтичането в края на тази седмица на извънредната ѝ програма за смекчаване на сътресенията на пазара на държавни облигации, включително и с удвояване на максималния размер на планираното изкупуване на дълг.

След като министърът на финансите Куаси Куартенг разтревожи инвеститорите с поредица от нефинансирани данъчни съкращения през миналия месец, на 28 септември централната банка заяви, че временно ще изкупува всеки ден облигации с матуритет поне 20 години за до 5 млрд. лири дневно. 

Досега АЦБ е купувала много по-малко от минималния дневен лимит, но в понеделник заяви, че предприема стъпки, за да гарантира безпроблемното приключване на схемата, предава Ройтерс. 

„В последната седмица на операциите банката обявява допълнителни мерки в подкрепа на организираното приключване на схемата си за покупки", се казва в нейно изявление.

Досега АЦБ е предложила да изкупи облигации на стойност до 40 млрд. паунда, но е купила ценни книжа за само около 5 млрд. паунда.

„Банката е готова да използва този неизползван капацитет, за да увеличи максималния размер на оставащите пет аукциона над сегашното ниво от до 5 млрд. паунда на всеки аукцион", се казва в изявлението. 

Максималният размер за даден аукцион ще бъде обявяван в 10 ч. сутринта (08 ч. по Гринуич) всяка сутрин и ще бъде определен на до 10 млрд. лири, въпреки че централната банка си запазва правото да намали офертите.

АЦБ също така заяви, че ще стартира временно разширено обезпечено репо улеснение, за да помогне на банките да облекчат ликвидния натиск, с който се сблъскват клиентските средства, попаднали в сътресенията, които застрашиха пенсионните фондове. 

Операциите по застраховане на ликвидността ще продължат и след края на тази седмица. Също така ще се приемат по-широк набор от обезпечения от обикновено, включително корпоративни облигации, заяви банката.

Като трети ход АЦБ заяви, че е готова да подкрепи по-нататъшното облекчаване на ликвидния натиск, с който се сблъскват инвестиционните фондове, чрез редовните си индексирани дългосрочни репооперации всеки вторник.

Рязката разпродажба на британски държавни облигации след „минибюджета" на Куартенг предизвика битка за парични средства от страна на британските пенсионни фондове. 

Междувременно Sky News съобщи, че британският премиер Лиз Тръс е готова да направи пореден завой във фискалната си политика, като се вслуша в призивите за увеличаване на социалните помощи в съответствие с инфлацията.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 1 година
другия вариант е да оставят икономиката да потъне и да излязат гладните на улицата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Achtung
преди 1 година
Така се затяга паричната политика и се бори инфлацията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още