IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ продължава да е висока, показа предпочитан измерител на Фед

Заетостта в страната е нараснала с 1,2% през третото тримесечие

18:21 | 28.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономически измерител на промените в потребителските цени в САЩ, следен зорко от Федералния резерв, показа в петък, че инфлацията е останала висока през септември, но като цяло е била според очакванията, пише CNBC.

Основният ценови индекс на разходите за лично потребление (PCE) е нараснал с 0,5% на месечна база и с 5,1% на годишна база. Месечното увеличение е спрямо очакванията на икономистите от Dow Jones, докато годишното покачване е било малко под прогнозите за 5,2%.

Индексът, включващ цените на храни и енергия, е записал ръст от 0,3% спрямо август и от 6,2% спрямо септември 2021 г.

Данните са публикувани на фона на предстоящото през следващата седмица заседание на Фед, на което се очаква регулаторът да одобри шесто поредно лихвено увеличение тази година. Към момента централната банка е затегнала паричните условия с 3 процентни пункта.

Пазарите до голяма степен очакват четвърто поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта (б.п.) в сряда (2 ноември), както и възможно забавяне на темпа след това.

Отделно проучване, публикувано в петък, показа, че заетостта е нараснала с 1,2% през третото тримесечие, докато на месечна база повишението е било в размер на 5% (спрямо 5,1% очакван темп). Резултатите потвърждават скорошните предупреждения на Фед, че пазарът на труда в САЩ продължава да е силно затегнат, особено като се има предвид, че има по 1,7 свободни работни места на човек.

Централните банкери следят отблизо данните за сигнали за влиянието на лихвените повишения върху икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още