IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Австралия се ускори до 32-годишен връх от над 7%

Централната банка ще повиши лихвите по-агресивно, отколкото повечето очакват, прогнозира икономист

10:55 | 26.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителската инфлация в Австралия се е изстреляла до 32-годишен връх през миналото тримесечие, когато цените на бензина и жилищното строителство са се покачили – изненадващ резултат, който увеличи натиска за връщането към по-агресивни лихвени повишения от централната банка, пише Ройтерс.

Индексът на потребителските цени е нараснал с 1,8% в тримесечието до края на септември спрямо предходния тримесечен период, надминавайки пазарните прогнози за 1,6% повишение. На годишна база показателят се е равнявал на 7,3% (спрямо 6,1% през предходното тримесечие), като това е било най-високото ниво от 1990 г. и почти три пъти по-бърз растеж от този на заплатите.

Данните са неприятна изненада за централната банка на страната, която прогнозираше, че инфлацията ще достигне връх от 6% през последното тримесечие, а базисната инфлация (извън храни и енергия) – 7,75%, след като през третото тримесечие достигна 6,1%.

„Ръстът на инфлацията ще доближи 8% през четвъртото тримесечие“, прогнозира Марсел Тийлайънт, старши икономист в Capital Economics. “По-силният от очакваното ръст на потребителските цени е в съответствие с прогнозите ни, че централната банка ще повиши лихвите по-агресивно, отколкото повечето очакват“, допълни икономистът.

Миналата седмица заместник-управителят на централната банка Мишел Булок каза, че ходът от 25 базисни пункта (б.п.) през октомври е бил вследствие на икономическите условия в страната и на факта, че централната банка провежда заседания по-често спрямо други регулатори - по 11 пъти на година.

"Това е предимство в несигурни времена, тъй като позволява по-честа преценка на данните и пренастройка, ако е необходима. Това също означава и че ако покачваме лихвите на всяко заседание, можем потенциално да се движим по-бързо от централните банки отвъд Океана", каза Булок.

От май насам регулаторът е затегнал паричната политика с 250 б.п. до ниво на лихвата от 2,6%. По-рано през октомври регулаторът изненада пазарите с по-малък ход от 25 б.п., след като последните стъпки бяха в размер на половин процентен пункт.

"Бордът на банката очаква допълнително да увеличи лихвите през следващите месеци. Но темпът и времето ще се определят на база икономическите данни", предупреди тогава Булок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още