IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Австралия ще продължи с паричното затягане

Темпът на лихвените повишения ще зависи от данните, предупреди заместник-управителят на регулатора

11:57 | 18.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Австралия очаква допълнително да покачи лихвите през следващите месеци, заяви заместник-управителят на регулатора във вторник, като посочи, че банката може да постигне подобен темп на затягане като на други централни банки, но с по-малки ходове, пише Ройтерс.

В своя реч по време на конференция в Сидни Мишел Булок каза, че ходът от 25 базисни пункта (б.п.) през октомври е бил вследствие на икономическите условия в страната и на факта, че централната банка провежда заседания по-често спрямо други регулатори - по 11 пъти на година.

"Това е предимство в несигурни времена, тъй като позволява по-честа преценка на данните и пренастройка, ако е необходима. Това също означава и че ако покачваме лихвите на всяко заседание, можем потенциално да се движим по-бързо от централните банки отвъд Океана", каза Булок.

От май насам регулаторът е затегнал паричната политика с 250 б.п. до ниво на лихвата от 2,6%. По-рано през октомври регулаторът изненада пазарите с по-малък ход от 25 б.п., след като последните стъпки бяха в размер на половин процентен пункт.

"Бордът на банката очаква допълнително да увеличи лихвите през следващите месеци. Но темпът и времето ще се определят на база икономическите данни", предупреди Булок.

Последно официалната статистика показа, че инфлацията в Австралия в тримесечието до юни е била в размер на 6,1%, или 21-годишен връх, като се очаква да се е ускорила до близо 7% през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още