IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Австралия нараснаха за осми пореден месец

Данните предполагат, че домакинствата се справят добре с бързите лихвени повишения от централната банка

10:10 | 28.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно в Австралия са се увеличили за осми пореден месец през август, записвайки месечено повишение от 0,6% - движения, които предполагат, че домакинствата в страната се справят добре с бързите лихвени повишения, целящи да озаптят инфлацията, пише Bloomberg.

Ръстът е надминал прогнозите на икономистите за 0,4% повишение, като до август тази година търговците на дребно са отчитали по-високи продажби за всеки месец на годината.

Продажбите на дребно в Австралия нараснаха за осми пореден месец през август. Източник: Bloomberg L.P. Продажбите на дребно в Австралия нараснаха за осми пореден месец през август. Източник: Bloomberg L.P.

Ръстът е задвижен от "общото повишение в отраслите, свързани с храната, като кафенетата, ресторантите и услугите за храна за вкъщи са отчели повишения", каза Бен Дорбър, ръководител по статистики за търговия на дребно в Австралийското статистическо бюро.

Устойчивостта на потреблението вероятно ще подсили очакванията, че централната банка на страната ще повиши лихвите с половин процентен пункт за пети пореден месец във вторник следващата седмица, с което основната лихва ще достигне 2,85%. Паричните пазари са в очакване показателят да достигне около 3,4% до края на годината.

Централните банкери са изразили намеренията си да продължат с паричното затягане, но следят отблизо данните за потреблението, за да видят как се отразяват ходовете им - действащи с известно забавяне - върху икономическата активност. Внезапен спад в показателите може да мотивира регулатора да сложи на пауза или да спре цикъла си на затягане, като се има предвид, че потреблението има дял от близо 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още