IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия се доближава до нормализирането на паричната политика

Лихвите обаче все още са ниски, каза управителят на централната банка на страната

11:56 | 16.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лихвените проценти в Австралия се доближават до нормализиране, след поредица от големи увеличения. Това каза управителят на Австралийската централна банка Филип Лоу в петък, цитиран от Ройтерс.

Той обаче предупреди, че лихвите все още са ниски, като намекна, че диапазон между 2,5-3,5% би бил подходящ в зависимост от икономическия цикъл.

На изслушване пред парламентарната комисия по икономика Лоу сигнализира, че още лихвени увеличения ще са необходими, за да се върне инфлацията към целевия диапазон на банката от 2-3%, но добави, че би било подходящо темпът на лихвените увеличения да се забави в даден момент.

"В даден момент ние очевидно няма да увеличаваме лихвите с по 50 базисни пункта (б.п.) на всяко заседание и се доближаваме до тази точка", каза Лоу.

Според него с времето лихвите трябва да са на средно ниво от поне 2,5%, като се движат между 2,5-3,5% на база представянето на икономиката.

"Сега се намираме по-близо до това. Сега лихвата е 2,35%, доближаваме се до нивото, което смятате за нормално, но вероятно все още сме на ниски равнища", изтъкна централният банкер.

В рамките на пет месеца австралийският регулатор одобри лихвени увеличения в размер на общо 225 б.п., с което лихвата достигна 7-годишен връх от 2,35%.

Лоу каза още, че на следващото заседание на банката през октомври ще бъде обсъдено дали ходът да е в размер на 25 б.п., или на 50 б.п.

"Според нас вмъкването на предупреждението "в даден момент" предполага, че забавяне в темпа на затягане не е неизбежно", казаха анализатори от Goldman Sachs. "Продължаваме да очакваме централната банка да повиши лихвите с 50 б.п. през октомври, преди да забави темпа до 25 б.п. през ноември и още 25 б.п. през декември", допълниха анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още