IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия може да забави темпа на паричното затягане

Търговският излишък на страната се сви почти наполовина през юли

11:38 | 08.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Австралия може да забави темпа на затягане на паричната политика, след като вече пет пъти повиши лихвите от май насам. Това съобщи управителят на ведомството Филип Лоу, цитиран от Ройтерс.

В своя реч Лоу посочи, че ще са необходими още лихвени ръстове, за да се ограничи инфлацията, но бордът на банката не действа по предварително определен път.

"Наясно сме, че има изоставане в действието на паричната политика и че лихвените проценти се покачиха много бързо. И признаваме, че при равни други условия, аргументите за по-бавен темп на затягане стават по-силни с покачването на лихвата", каза Лоу.

По-рано тази седмица ведомството увеличи показателя с половин процентен пункт до 7-годишен връх от 2,35%, с което паричното затягане от май насам достигна общо 225 базисни пункта.

Подобно на други големи регулатори, Лоу също затвърди ангажимента на банката да върне инфлацията към целевия диапазон от 2-3%. Той посочи, че е важно сегашната висока инфлация да не се вкорени в очакванията за цените и при определянето на заплатите.

В четвъртък стана ясно още, че търговският излишък на страната е намалял почти наполовина през юли, след като ключовите доставки в чужбина на въглища и желязна руда се намалели през юли, пише Bloomberg.

Излишъкът се е свил до 8,7 млрд. австралийски долара (5,9 млрд. щатски долара), след ревизираните 17,1 млрд. австралийски долара през юни.

За сравнение - очакванията на икономистите бяха за резултат от 14,7 млрд. австралийски долара. Износът е намалял с 10%, а вносът се е увеличил с 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още