IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес нагласите в Австралия бележат леко подобрение през юли

Търсенето е останало силно въпреки инфлационния натиск, който все още не е достигнал своя връх, сочи проучване на NAB

13:26 | 09.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес нагласите в Австралия са се завърнали към подобрение през юли, когато продажбите и печалбите са останали сравнително стабилни въпреки покачващите се лихви и рекордната инфлация, но фирмите са отчели и по-високи разходи, пише Ройтерс.

През миналия месец бизнес условията са се подобрили с 6 пункта до ниво от 20 пункта през юли, което е значително над средното дългосрочно равнище, сочи проучване на National Australia Bank Ltd. (NAB)

Същевременно измерителят на бизнес доверието е нараснал с 5 пункта до 7 пункта, след като през юни се понижи, с което показателят остана малко над средното си дългосрочно равнище.

"Силните условия са останали широко срещани сред различните щати и сектори, като има забележителен ръст в строителния сектор", каза главният икономист на NAB Алан Остър.

"Като цяло проучването предполага, че въпреки световните и вътрешните икономически предизвикателства търсенето е останало силно - и инфлационният натиск продължава да нараства, което предполага, че инфлацията все още трябва да достигне своя връх", допълни Остър.

Данните от проучването сочат още, че измерителят на разходите за покупка е достигнал рекордните 5,4%, докато тези за труд са достигнали 4,6% на тримесечна база.

Ускоряващата се инфлация принуди централната банка на страната да повиши лихвите четири пъти от началото на май насам с кумулативен лихвен ръст от 175 базисни пункта. Последно регулаторът предупреди, че предстоят още такива ходове в следващите месеци, като на пазарите има очаквания за ръст от 50 базисни пункта през септември и лихвено равнище от 3,25% до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още