IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домакинствата в Австралия могат да се справят с високите лихви

Повечето домакинства имат значителен капитал в своите активи, смята заместник-управителят на централната банка на страната Мишел Булок

16:10 | 19.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Домакинствата в Австралия са в "сравнително добра позиция" да се справят с по-високите лихви. Такова мнение изрази заместник-управителят на централната банка на страната Мишел Булок, цитирана от Bloomberg.

В своя реч, посветена на ефекта от по-високите лихви върху заемополучателите, заместник-управителят на банката посочи, че голяма част от задълженията са на хора с високи доходи, които са способни да се справят с дълговете си. Булок посочи, че начинът, по който домакинствата отговорят на по-високите лихви, ще е важен при преценката за това с колко да се покачват те.

Австралия Австралия

"Повечето домакинства имат значителен капитал в своите активи и стандартите за кредитиране в последните години са по-разумни", каза Булок. "Въпреки че като цяло изглежда малко вероятно да има значителни рискове за финансовата стабилност, идващи от сектора на домакинствата, рисковете са леко завишени", предупреди централният банкер.

Основен риск продължават да бъдат икономическите перспективи на фона на рекордно ниската безработица, но и високата инфлация, която "изяжда" реалните доходи.

В същото време австралийската икономика продължава да бъде подкрепяна от стабилно потребителско търсене и силни бизнес нагласи, което обяснява защо централната банка смята, че домакинствата могат да се справят с по-високите лихви.

През май регулаторът започна да вдига цената на заемите, а в началото на юли банката одобри първите в историята си последователни лихвени увеличения в размер на 50 базисни пункта (б.п.). Ходовете изстреляха основната лихва до 1,35% - най-високото равнище на показателя от май 2019 г., което бе очаквано от 25 от общо 26 икономисти, анкетирани от Bloomberg.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още