IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на продажбите на дребно в Австралия надмина прогнозите на икономистите

Данните може да дадат известно облекчение на Австралийската централна банка, че потребителите ще издържат на агресивното парично затягане

11:49 | 03.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Продажбите на дребно в Австралия записват значителен ръст в реално изражение през второто тримесечие на годината въпреки високата инфлация, съобщи Ройтерс.

Продажбите на дребно в Австралия, изгладени спрямо инфлацията, са се увеличили с 1,4% за тримесечието до края на юни, достигайки 65,1 млрд. щатски долара. Резултатът е над пазарните прогнози за ръст от 1,2%, като ще допринесе значително за икономическия растеж.

Потребителите са харчили най-много за хранения в заведения, докато продажбите на домакински стоки и храни са намалели.

Данните може да послужат като известно облекчение за Австралийската централна банка, че потребителите ще издържат на агресивното парично затягане.

Във вторник регулаторът повиши лихвите с още 50 базисни пункта до ниво от 1,85%, като сигнализира последващи ходове, но и призна, че рисковете за икономическия растеж се увеличават.

Статистиката за продажбите на дребно подчертава предизвикателството пред централната банка, която тя среща в лицето на инфлацията - цените са нараснали с 1,7% през периода спрямо ръста от 1,8% през първото тримесечие.

От май насам ведомството на Филип Лоу е одобрило лихвени увеличения в размер на 175 базисни пункта.

Паричното затягане е най-агресивното от три десетилетия и е тежест за домакинствата, които са с рекордни 2 трлн. австралийски долара задължения под формата на ипотеки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още