IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия отново повиши лихвите, но сигнализира гъвкавост

Централната банка няма предварително зададен път, посочи управителят Филип Лоу, който представи повишени инфлационни прогнози

10:42 | 02.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Австралийската централна банка повиши лихвите за четвърти пореден месец, но сигнализира за гъвкавост на ходовете в следващите месеци, прогнозирайки по-висока инфлация и забавяне на икономическия растеж, пише Ройтерс.

Във вторник централните банкери повишиха основната лихва с 50 базисни пункта (б.п.) до ниво от 1,85%.

От май насам регулаторът е увеличил лихвата с общо 175 б.п., с което маркира най-драстичното затягане на паричната политика от началото на 90-те години на миналия век.

Същевременно ръководителят на ведомството Филип Лоу представи по-условни перспективи пред паричната политика. "Бордът (на банката) очаква да предприеме допълнителни мерки в процеса на нормализиране на паричните условия в следващите месеци, но няма предварително зададен път", обясни Лоу.

Изказването бе прието като гълъбово* от пазарите, като се има предвид, че Лоу многократно е заявявал, че целевото нетурално равнище на лихвата е поне 2,5%.

"Коментарът бе от гълъбовата страна на очакванията, което предполага, че дискусиите на заседанието през септември може да се върнат на (ходове от) 25 или 50 б.п.", смята Адам Кол, стратег в RBC Capital Markets.

Управителят на Австралийската централна банка представи и нови икономически прогнози, според които потребителската инфлация ще достигне връх от около 7,75% спрямо предходните очаквания за 7% и достигнатия резултат от 6,1% за тримесечието до края на юни. Освен това инфлацията вероятно няма да се завърне в рамките на горната граница на целевия диапазон на банката от 2-3% преди 2024 г.

Прогнозите за икономическия растеж бяха понижени до ръст от 3,25% през 2022 г. и по 1,75% за следващите години. Предходните прогнози бяха за ръст от 4,2% през 2022 г. и 2% през 2023 г.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още